Фондация Анимус: Насилието, основано на пола, е навсякъде

Сподели с приятели

Минаха месеци откакто се разбра за чудовищното посегателство над младо момиче от Стара Загора. При това от нейн партньор. Промените в Закона за защита от домашното насилие изглеждаха като след дъжд качулка, защото такива случаи, за съжаление, не са рядкост. Но не може да се отрече, че след гласуването им много повече жени се престрашиха да споделят историите си и да потърсят справедливост.

Човек би си казал, че вече наистина сме тръгнали по пътя към социален прогрес. Докато народен представител не се изказа, макар и задкулисно, в Парламента как „всички к**** се сетиха да протестират след петнадесет години“. Той набързо напусна поста си, но скандалът с изказването му поне ни показа, че действително все още сме доста далеч от това да постигнем промяна в нагласите и разбирането какво е то насилието основано на пола. 

В България специално няма и достатъчно източници, които да ни подготвят да разпознаваме и спираме насилието, основано на пола. Остава си оплакването, че уменията и знанията, които получаваме в училище, са абсолютно непрактични абстракции, които можем да използваме само на хартия. Много от дори злободневните задачи, с които се сблъскваме след завършването, се оказват абсолютно непосилни за справяне.

Някои ученици се заемат със задачата, чрез извънкласни дейности, да помогнат на съучениците си да придобият финансова грамотност или знания за гражданските си права, но темата за насилието, дори това в училище, остава слабо засегната ако изобщо е. А основите на навиците и възгледите ни се оформят точно от преживяванията ни в училище. 

Фондация Анимус от години помага

на жертви на насилие и трафик на хора и развива образователни кампании по темата. Но една от последните им кампании за първи път е със специална насоченост – младежи и юноши. Информационните постери показват различни ситуации, които много хора може би не разпознават като насилие основано на пола, но те са. Някои от илюстрациите към кампанията са дори неочаквани. 

Важно е кампанията Събуди се! да достигне до възможно най-много хора,

защото наистина е различна и много нужна. Там, където образованието ни предава, има организации като Фонадация Анимус, които попълват пропуските и водят борбата срещу несправедливото отношение към жертвите на насилие. Подкрепяйки тази кампания, всеки един от нас не само изразява позицията си срещу насилието, но и споделя мечтата за едно по-добро бъдеще, в което нежността и обичта са висши ценности. 

 

Повече за кампанията можете да намерите в социалните мрежи

на Фондация Анимус и Teen Station. 

 

Може да харесате също: