Най-младият режисьор от In The Palace – Камен Стайков

Сподели с приятели

Тазгодишният фестивал за късо кино In The Palace се проведе в Дома на културата в град Перник. Фестивалът е единственият в България, който е Оскар-квалифициращ в категории “Най-добър игрален филм”, “Най-добра анимация” и “Най-добър национален”, както и за студентските конкурси “Игрален” и “Анимация”. Ние бяхме там и се срещнахме с различни автори от цял свят. Очаквайте интервюта с доста интересни персонажи. Първият е канадски режисьор от български произход, който е едва на 17 години, но вече смело върви по стъпките на своя идол във филмовото изкуство – великия Стивън Спилбърг. Името му е Камен Стайков. Запомнете го, защото скоро може доста често да ви се налага да го слушате как дава интервюта! Приятно четене!

 

Благодаря ти, че даваш от ценното си време. Ти си млад канадско-български режисьор. По-скоро канадски или по-скоро като български режисьор се определяш?

Тук казват, че съм българин, но аз съм роден във Ванкувър, Канада.

Какво е чувството да си едва на 17 години и да обикаляш света, показвайки филма си на  фестивали?

Да видиш нещо, в чието създаване си участвал на голям екран, е много специално. За мен беше много хубаво да се покаже и в България, защото цялото ми семейство е от тук.

Кога започна да се интересуваш от кино?

Започнах да се интересувам от 15-годишен. Първо исках да ставам критик, но в последствие разбрах, че повече ми харесва аз да правя филми, а не да оценявам филми, правени от някой друг. След това, в гимназията, се записах в една кино програма, където още повече се влюбих в това изкуство. Именно там направих и филма ,,The Last Audition”, който беше показан тук преди няколко дни.

Ти си едновременно и режисьор, и сценарист на филма ,,Тhe Last Audition”. Колко време отне да се направи целият филм, като започнем от пре-продукцията до излизането му на екран?

Отне ни около година и половина, заради пандемията. Накрая стана доста дълга подготовката, преди да снимаме, но когато рестрикциите в Канада паднаха, веднага започнахме да го снимаме. Снимачният процес отне 4 дни, а постпродукцията между 4 и 5 месеца.

Колко души беше целият екип на филма?

Беше много малък екипът, около 10 души. Включително актьорите.

Как си избра актьорите? Приятели или трябваше да действа ситото на кастинга?

Когато бях на 16, отидох на филмовия фестивал ,,The Whistler” (бел.ред.- провежда се в град Уислър, Британска Колумбия, Канада), където се запознах с Андреа, главната ни актриса. Тя се е снимала в доста филми, участвала е в доста фестивали. На въпросния фестивал даже спечели наградата за най-добра актриса. С нея се заговорихме на едно афтър парти и ѝ споменах за проекта. След два месеца ѝ пратих сценария и предложих, ако има интерес, да изиграе главната героиня във филма. Тя каза, че историята ѝ се е сторила близка до нея и се съгласи да играе.

Имаш ли втори проект? Работиш ли по него?

Да, вече снимах втори проект. В момента е в монтаж. Приключихме снимките и трябваше да дойдем тук на фестивала. (смее се)

Любим режисьор?

Най-любим ми е Стивън Спилбърг, но съм голям почитател и на творчеството на Дени Вилньов и Демйън Шазел.

Любим актьор?

Леонардо ди Каприо и Райън Гослинг.

Как черпиш вдъхновение за филмите си?

Използвам теми, които са близки до мен. Не се захващам с теми, които не са актуални за мен и моя живот.. Основната тема на ,,The Last Audition” например е, че с работа се осъществяват мечтите.

Какво би казал на нашите читатели?

Ако имате интерес към киното, дерзайте! Изграждайте контакти, има публика за български истории и мисля, че на хората ще им е интересна всяка една нова перспектива.

 

С Камен Стайков разговаря Калоян Папазов

 

Може да харесате също: