Какво ни причиняват киселинните дъждове

Сподели с приятели

Виждам бъдещето си пълно с химия, защото химията е откривателство.

В  тази епизод на “НаУчени” с Божидара Симеонова сме в истинска химична лаборатория, заедно с един от най-обещаващите млади учени. Янислав Данчовски демонстрира как се получава киселинен дъжд и по какъв начин човешкото поведение вреди на природата.

С това видео искаме да привлечем вниманието ви върху ефекта от горенето на въглища.

Знаете ли, че горенето на въглища предизвиква киселинни дъждове, които променят състава на почвата, влияят на растителни и животински видове и дори на архитектурни паметници.

Аз вярвам, че човек е еднакво успешен, където и да се намира по света, стига да прави това, което обича

С Яни говорим и за избора да остане да се занимава с наука в България, за начин по който се преподава химия в училище и бъдещето на науката.

 

Това видео е заснето с приятелската подкрепа на #Baylab2019.

За НаУчени

“НаУчени” е предаване на Teen Station, в което си говорим за наука в различните ѝ форми – от срещи с млади иноватори, работещи над проекти, подпомагащи обществото, през посещения в лаборатории до разговори с водещи фигури в областта.

За Байлаб 

Над 1600 ученици на възраст от 6 до 12 години взеха участие в Научната лаборатория за приложна и забавна химия и биология за деца – „Байлаб“ 2019. Инициативата, която се организира напълно безплатно за пета поредна година от Байер България, се радва на все по-голям интерес. И тази година малките изследователи се докоснаха до света на науката чрез интересни експерименти, демонстрирани от доброволци от СООПН, Аграрния университет – Пловдив и Байер България. Те бяха съобразени с възрастта на участниците и представиха важни за човека и природата процеси и явления, така че по увлекателен и забавен начин да запалят любопитството на децата към природните науки.

От Божидара Симеонова