Косплей

Сподели с приятели

Косплей или изкуството да НЕ виждаш нещата по обичайния начин, а като материал, от който може да се направи нещо ново. В света на Косплея ни вoди Анна Владова  от предаването  AnyTime.

Какво е Косплей?

Креативност, смелост, изобретателност, сръчност… Всичко това е КОСПЛЕЙ. Срещнахме се с едни от най-добрите косплей-ъри у нас.

Силвия Александрова, на 28 години, от град София и Вени Здравкова, на 18 години, ученичка .

Като за начало, вие сте тук заради общото си хоби – косплей. Kак започна всичко и как се запалихте по това?

С: При мен всичко започна много отдавна. Беше 2005-a година, когато започнах да гледам аниме и да чета манга. Така попаднах в интернет на яки хора, които се обличат като героите от нещата, които гледам и чета. И тогава си помислих „Уоу, тези хора са страхотни, какво е това нещо?!” и се започнах да се интересувам. Прочетох, че начинът, по който тези хора се обличат като герои от дадено аниме или манга (манга са японски комикси), се нарича косплей. Думата идва от costume и play, което означава точно това: да се облечеш като даден герой и да го представиш в истинския живот. Оттогава докъм 2008-а година само гледах снимки и се надъхвах: „ще е страхотно да направя костюм и да се представя така”, и съответно 2009-а година направих първия си костюм. Оттогава насам се запалих супер много по косплея като хоби и не съм спряла.

В: Аз започнах да се занимавам с косплей преди близо 4 години, реално може би от 9-годишна знам какво е косплей, защото покрай Карибски пирати започнах да откривам снимки на хора, които се обличат като героите. Идеята да се облечеш като даден герой много ми допадаше и си правех мои си детски костюми, които сега като ги погледна не струват. Но тогава мислех, че са велики. Така започнах, просто търсех, гледах и в един момент се оказах на българско косплей събитие и в следващия момент правех костюми. И така вече 3 години.

С: Искам само да добавя към това, което Вени каза, че част от причината да се запаля по косплей беше, че бях на едно от първите събития в България, свързани с аниме и манга. Беше през 2006-а година. Тогава за първи път всъщност видях в България хора, облечени като герои. Това беше моментът, в който казах: „За това хоби има развитие в България”.

Кой беше първият ви Косплей костюм?

С: Моят първи костюм беше на мъж, героят се казва Fai D. Flowright от Tsubasa Chronicle, което е една много известна поредица от комикси. Това беше през 2009-а година.

В: Като изключим детските костюми, които правех като съвсем малка, първият ми костюм е на Фродо от „Властелинът на Пръстените“ и честно казано още много си го обичам и смятам да си го преправя, защото е много сладичък костюм. А и героят много ми харесва.

 

Като говорим за минали събития… Какво бихте казали за Косплей обществото сега и преди?

В: Аз не съм толкова отдавна в косплей обществото, по-скоро мога да говоря единствено за себе си. Разбрах колко много израстваш. Това го виждам и в приятелите ми, с които започнахме да косплейваме по едно и също време. Израстваш не само с уменията си, но и се развиваш като човек. Сблъскваш се с много проблеми и трудности, докато изработваш неща. Запознаваш се и с хора, които ти влияят и те променят по някакъв начин.

C: Според мен българското косплей общество може да се опише с една дума – израстване. През последните години расте като брой, мащаб, изработка на костюми. Много е динамично. Има свеж прилив на идеи, има нови хора.

В: Появяват се нови материали. Увеличава се броят и на посетителите, и на участниците. Според мен скоро ще се превърне от субкултура в част от културата на много страни.

 

Хората подкрепящи ли са, толерантни ли са?

С: Да! Това е едно по-различно хоби, изисква да си търпелив, изобретателен. Не е като да ловиш риба. Не всеки иска и може да се занимава.
За да си косплей-ър, трябва да си различен и да уважаваш различието на другите. Няма как да не си толерантен. Има и хора, които са негативни, но не е тенденция.

 

На какво ви научи Косплей, какво от това занимание се оказа, че ви е полезно и за други неща в живота. Какво взехте от косплея и хората, с които ви среща за себе си? Как ви промени?

В: Аз станах по-търпелив човек, уменията, които придобих изключително много ми помогнаха да осъзная каква съм и какво искам да правя в бъдеще. Смятам, че това е много добро упражнение да намериш себе си, да намериш твоето нещо. Той съчетава много неща и ако в един момент си мислиш, че си добър шивач, в следващия може да се окаже, че си добър артист. Креативността нараства 1000 пъти. Не виждаш нещата по обичайния начин, а като материал, от който може да се направи нещо ново.

С: На мен ми даде търпение. Заради косплея, мислиш различно, мислиш извън кутията, дава сръчност и желание да се опитваш сам да си направиш нещо.

Колко време ви отнема направата на костюм и по кой сте работили най-дълго?

С: За мен няколко месеца, защото правех и други неща. В този период пишех и дипломната си работа.

В: На мен повечето костюми ми отнемат около месец. Понякога се появяват екстремни ситуации, дори в нощта преди събитието да довършавам последни детайли или даже цял костюм. Най-сложният костюм ми отне два месеца. Това беше костюм на Чезаре, който е герой в Assassin”s Creed. Той съчета всичко, което знаех. Имаше и шиене, и броня, и грим.

Косплей

А как се прави броня ?
В: Има много начини. Те са различни в зависимост от бюджета. Най-разпространеният е с папиемаше – хартия с вода и лепило. Това обаче не най-добрият начин.
Моят любим начин е с една гумена постелка – пяна EVA
Методът е лесен. Видеата в Youtube помагат. Взимате постелката, нанасяте кройката, изрязвате и моделирате. Хубавото на тази гума е, че когато се нагрее, се огъва лесно.

С: Косплей-ърите са на мнение, че колкото хора, толкова и методи.
В: Най-добрият материал е уроба, но е малко по-скъп и не всеки може да си го позволи.

Кой е най-любимият ви костюм?
С: На мен всички са ми любими. Ние правим костюми на любими герои, на герои с които понякога се асоциираме и затова си ги обичаме.

В: Реално с всеки герой имам някаква връзка. Любимият ми костюм е на Чезаре и на Хари Потър. Обичам да ги нося.

Имате ли други хобита?
С: Ходя за риба. Ровя се в разни неща за Марвел. Чела съм комиксите, изгледала съм филмите по няколко пъти. Всичко от тази Марвел вселена ме увлича.

В: За мен косплеят даже мина на заден план, защото започнах да се занимавам със сценичен, театрален грим. Това много ме влече. Правя герои, които предполагат много грим, герои които са различни от мен и това е предизвикателство. Танцувам и правя фигурки от вълна.

Косплей

Ще се видим на AnimeS Expo 2018 в Зала Универсиада,  София, на 31 маpт и 1 апpил.

От Анна Владова

Може да харесате също: