От А до Я: Какво е бърнаут и как да се справим с него

Сподели с приятели

В шестнадесетия епизод на От А до Я подкаст ми гостуват Павел Петков и Георги Начев, съответно Community Assistant и Co-Founder/CEO в Digiburn.Health. Заедно ще си поговорим какво е бърнаут (професионален и ученически), пътищата, които водят до него, здравните рискове, превенцията и „лековете“.

Павел е:

Освен че Павел е мой близък приятел от гимназията, е и студент по Маркетинг в МВБУ и Community Assistant в Digiburn. Обича да общува с хора и да се наслаждава на чувството да е млад и да не знае накъде отива животът му. Играе аматьорски театър, кара уейк и ски. Последното ни свърза преди години в училище. Интересът му към предприемачеството като креативен процес се заражда, когато заедно се опитахме да направим стартъп по време на програмата Teenovator. По-късно се запознава с Георги Начев, който го кани да бъде част от Digiburn. Може да си спомняте Павел от епизода Криза на идентичността.

Жоро е:

Георги е световен шампион по даряване на усмивки и кураж. Ученическите и студентските си години прекара в непрестанно търсене на себе си. „Миналият“ му живот е изпълнен с постоянно гонене на цели, FOMO и извличане на себестойност от външни фактори. Споделя, че липсата му на себепознание и устойчив идентитет, са му докарвали периодични бърнаути (прегаряния). Началото на 2020 г. и пандемията му дават шанс да забави темпото и да надникне в себе си, за да разбере кой наистина е Жоро – и успява. По същото време съдбата го събира с хора, с които открива споделената си мисия – да окрилят хората, помагайки им да опознаят себе си, да извадят най-доброто от себе си и да подобрят начина си на живот. Кръщават го Digiburn.Health.

Какво е бърнаут?

На български „бърнаут“ е Синдром на професионалното изчерпване. Понятието е измислено от американския психиатър Хърбърт Фройденбергер през 1974 г. след наблюдения върху себе си и колегите му, докато работи в клиника за наркозависими. Фройденбергер е и първият учен, който е публикувал официално изследване относно бърнаута в научен журнал. Общо взето основният аспект на синдрома е повишено чувство за емоционално, интелектуално и физиологично изтощение. Симптомите включват: загуба на интерес към любими дейности, намалена професионална ефективност, негативни чувства относно работното място и професията, повишена раздразнителност, главоболия, безсъние и други.

Павел отбелязва, че понеже е синдром, симптомите и проблемите могат да варират от човек до човек. През пролетта на 2019 г. СЗО добавя бърнаута към МКБ-11 (Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето) като професионален феномен. Важно е да подчертаем „професионален феномен“, което значи, че прегарянето не е медицинско състояние. Така че спокойно, има път назад, няма да умираме. В разговора отбелязваме, че съществува и т.нар. scholarly burnout – прегаряне, срещано при ученици и студенти. Така че е напълно нормално да изпитвате гореспоменатите симптоми и проблеми, дори когато сте само ученици или студенти.

Защо е важно да говорим за бърнаутите?

Причините са десетки. Можем да започнем от така наречената Hustle култура, която набира все повече популярност в Европа и Щатите. Тя е съпътствана от редица „ментори“ и оратори, които промотират идеята, че стига да работим много всичко ще е наред. Не казваме, че това е 100% грешно, защото е невъзможно да разделим нещо на черно и бяло в света, в който живеем. Но можем да се обърнем и на изток и по-точно към Китай, където хората работят „996“.

996 е абревиатура за работа от 9:00 сутрин до 9:00 вечер, 6 дни в седмицата, без допълнително заплащане за извънредно работно време. Работният режим вече е взел жертви, но това не спира Китайските ИТ гиганти да принуждават служителите си да работят нечовешки смени. Проблемът е глобален, но е неглижиран. В света се говори малко за него, а в България още по-малко, казва Георги Начев. Рисковете за здравето също не са за пренебрегване. Може да научите повече за тях и да чуете личните истории на хора, сблъскали се с професионалното изчерпване в интервютата на Digiburn.

Как се стига до бърнаут?

Според СЗО, Синдромът на професионалното изчерпване е резултат от несправяне с хроничен стрес на работното място. Но в крайна сметка, истината е че всеки е различен по много оси. Телата ни, макар и сходни, работят на различни обороти. Някои хора се нуждаят от повече почивка от други. За едни са по-важни връзките и времето, прекарано с близки и приятели, а за други работата е приоритет. Всеки има различни цели и мисии.

Проблемът обаче според Георги идва, точно когато има „разминаване между субективните очаквания на индивида към света и субективното възприятие на това какво се случва спрямо очакванията“. На мен първоначално ми прозвуча сложно, но в най-прости думи рискът да прегориш е много по-голям, когато има разминаване между това, което правиш и това което искаш правиш. Тоест дори не е чак толкова до обема на работата, колкото до нейния смисъл за теб. Това обаче е само върхът на айсберга. Причините за преработване могат да бъдат много, например извличане на себестойност или опит да се докажем на родител.

Как да се справим с прегаряне?

„Осъзнаването често пъти настъпва когато е твърде късно“, казва Георги. След това идва въпросът „Смея ли да си призная пред себе си и още повече пред други хора, че имам проблем?“, защото бърнаутът сам по себе си в много култури и в главите на много хора може да бъде интерпретиран като слабост. Spoiler alert – не е. Както да ви боли кракът, когато го навехнете, не е слабост.

Има много начини да се справим с професионалното изчерпване. Регулярното задаване на правилни въпроси относно битието е един от водещите методи. В епизода Георги споделя някои от въпросите, които той си е задавал, за да се справи със своите прегаряния. Препоръчвам и епизода с най-младия атлантически гребец Максим Иванов, в който си говорим за т.нар. Reality check, който се доближава до идеята на Георги.

Грозната истина е че понякога някой или по-често самите ние сме си хвърлили прах в очите. Павел обръща специално внимание колко важно е да си даваме почивки, особено когато имаме много работа. Всеки поне веднъж се е чувствал заринат от работа. Първият ни инстинкт? Няма време за почивки, трябва да приключим с работата. Често обаче редовната почивка от по няколко минути спестява часове, прекарани в стрес или нерви. Това са само част от възможните решения.

Digiburn: Your personal burnout therapy

Digiburn е персонализирана терапия срещу бърнаут, поднесена през мобилна апликация. Потребителят прави тест за актуалното си състояние на прегаряне и при нужда е поканен на 3 месечен задълбочен курс за подобрение. Digiburn помага на потребителя да си задава правилните въпроси, чрез които може да провери актуалното си душевно благосъстояние и да бъде по-добрата версия на себе си. Апликацията покрива цялото пътешествие – начално себеопознаване, регулярна проверка на състоянието и коучинг партньор за устойчива промяна.

Засега (декември 2021) приложението е налично в бета само за Android в Google Play, но iOS приложение е в разработка. Като при всяко ново начинание, в момента екипът събира обратна връзка, за да адаптира апликацията максимално тясно по нуждите на потребителите им. Георги и Павел канят всички слушатели да свалят Digiburn, да го изпробват и да им споделят откровените си впечатления през апликацията и на feedback@digiburn.health

Заключение

Надявам се с този разговор да ви накараме да си зададете правилните въпроси в умерени количества относно сегашното ви състояние – душевно, физическо, професионално, академично или каквото и да е. В епизода Георги споделя няколко важни въпроса, които можете да си зададете. Ако отговорът на повечето от тях е „не“, се надяваме да сме ви мотивирали или вдъхновили да направите първите крачки от промяната. В целия епизод ще чуете всичко това плюс детайлна информация относно бърнаутите, интересни истории с полезни поуки и още съвети. Наличен е в повечето стрийминг платформи, сред които:

Spotify
И Mixcloud

 


Този епизод е реализиран съвместно с #YouthEmpowered, програма с фокус развиването на личностни и бизнес умения сред младежите.