Какво четем? Селекция от 91. Немска

Сподели с приятели

По повод 24. май, Денят на българската просвета и култура, решихме да ви споделим какво четем или по-точно какво чете екипът на 91. Немска езикова гимназия. Не толкова класическа, но качествена и завладяваща литература. Всяко описание е написано с любов към четенето, а всяка снимка показва както уникалността на всяка книга, така и отношението на човека към нея – лично и до някаква степен интимно. Надяваме се, че с помощта на този списък ще намерите ако не следващата си любима книга, то поне занимание докато пътувате в градския транспорт. Ето какво четем ние!

“1984” – Джордж Оруел

„1984“ е невероятната книга със съвършения език на Оруел, разкриваща една антиутопия, в която властваща Партия променя коренно живота на обикновените хора. Тя определя работата, която да вършиш, внушава мислите, които трябва да мислиш, и създава думите, които да използваш. Главният герой – Уинстън, се бори за свободата си, но скоро осъзнава, че положението е безнадеждно. Начинът, по който Партията следи и управлява живота на хората, предизвиква отвращение в съвременния човек. Това прави романа изключително въздействащ и затова бих го препоръчал на хора, които харесват фантастиката и търсят книга със сюжет, също толкова актуален и в днешно време.

“Mastery” от George Leonard

Трябва да е следващата книга в “to read” листа на хората, желаещи да поемат по пътя на самоусъвършенстването. Има всичко отнасящо се до успех, оптимизъм, мотивация, както и интересни примери от ежедневието, които не осъзнаваме, че са обвързани с точно това подобрение на живота. Книгата е способна напълно да промени нагласата и начина на мислене. Голяма част е посветена на поставянето на цели и начина на следването и осъществяването им. Представени са и различни видове начини на мислене, противоречащи на правилната нагласа за успех. Така че препоръчвам отбелязването в книгата чрез бележки или листчета, ако се припознаете в някой тип. Изваждането на твърдения, които чувате за първи път и ви карат да се замислите също е изключително полезно и препоръчително. Една от любимите ми е и я препоръчвам горещо!

“Oranges Are Not The Only Fruit” от Жанет Уинтърсън

Това е вероятно най-дълбоката книга която съм чела. Разказва се за живота на авторката и конкретно детството и юношеството й, бидейки отгледана от крайно религиозната ѝ майка в църковна общност в Англия през 70-те. Конфликтът бива породен от нежеланието на майката да разбере дъщеря си и болезнените ѝ опити да я вкара в “правия път”. Редом със сюжета писателката умело е преплела и философията си за живота и житейския си опит във вид на измислени приказки, които на пръв поглед нямат нищо общо с действието. Стилът на писане е едновременно донякъде циничен и много емоционално въздействащ. Избрах тази книга, защото ме научи, че колкото и да е труден животът, той е такъв, какъвто ти си го направиш, а винаги можеш да го направиш по-хубав.

“Сбогуване с нарцисизма” – Петър Чухов

„не аз си играя с думите
а те
с мен“
(Game Over, Петър Чухов)
Петър Чухов не спира да се впуска в завладяващи игри с думите. В тази книга се сбогуваме с нарцисизма и посрещаме Добрата поезия.

“Ние според мансардата” – Иван Ланджев

Иван Ланджев може и да не живее “на последния етаж в една мансарда точно под звездите”, но поезията му със сигурност е “Богатство”. Нищо не убягва от погледа му – стиховете му са безкомпромисно и болезнено откровени. В „Ние според мансардата“ се крият много истини и книгата безспорно заслужава внимание.

“Ангел с часовников механизъм” – Касандра Клеър

Действието в първата книга от поредицата „Адски устройства“ се развива в потайния свят на викторианска Англия. Обикновено шестнайсетгодишно момиче на име Тереза Грей пристига от слънчев Ню Йорк в дъждовния Лондон, за да заживее при своя единствен роднина – брат си Нат. Но всичко се обърква и тя се озовава в плен на Сестрите на Мрака, в свят на магия, където се плетат интриги, а над момичето тегне сянката на мистериозен мъж, наречен Магистъра, чийто ключ към световно господство е самата Теса. Единствената надежда за спасение са Ловците на Сенки – безмилостни воини, посветили живота си на закрилата на човечеството от всичко зло. Но всеки крие тайни, а на хоризонта се надига смъртоносна армия, идваща нито от Рая, нито от Ада.

Касандра Клеър доказа още веднъж своя талант като писателка на бестселъри с поредицата „Адски устройства“. Обожавам я, макар че най-известните й творби „Реликвите на смъртните“ не ми допаднаха особено много. Това обаче не ме отказа да дам втори шанс на тази брилянтна авторка и не останах разочарована. Книгите ме завладяха и не спрях, докато не изчетох и третата и последна книга – „Принцеса с часовников механизъм“. Със своята комбинация от екшън, хумор и романтика, книгите са способни да очароват всекиго, а за почитателите на жанра фентъзи са задължително четиво.

“Стоманеното сърце” – Брандън Сандерсън

“На какво вярваш, Дейвид? На какво вярваш, когато собствените ти мисли и чувства явно те мразят?”
“Героите ще дойдат… понякога, синко, трябва да подадеш ръка на героите” – а понякога ти трябва да бъдеш героят в историята си.”

Може да харесате също: