Какъв човек си според любимата ти коледна песен

Сподели с приятели

Какъв човек си според любимата ти коледна песен? Вкусът ни притежава силата да разкрие до голяма степен характера ни. Това е всеизвестен факт, от който всекидневно се възползват психолози, корпорации и любимите ни Бъзфийд. И след като слушах около час коледни песни на Майкъл Бубле, неминуемо се запитах „Какъв тип хора слушат Майкъл Бубле?“. Непосредствено след това ми дойде идеята за едно по-обширно коледно проучване: какво казва любимата ти коледна песен за теб?

All I Want For Christmas is You- Всеки нормален човек.

Ако харесваш тази песен (иронично или не), поздравления- ти си нормален човек! Ако не я харесваш, тогава може би трябва да се вгледаш в причините за това. Какви комплекси избиваш? Защо сърцето ти е толкова студено? Спокойно, никой няма да ти се подиграва или да те смята за смотан, за това, че харесваш тази песен.
Ако това ти е любимата коледна песен обаче, вероятността това да е единствената коледна песен, която си слушал, е доста голяма. Затова препоръчвам да чуеш следващите песни и да потърсиш себе си в някой друг абзац.

Last Christmas- Филмар

Не знам как някой си мисли за Коледа и първата му асоцияция е „любовна драма“, но ето че и този случай го има. Не знам и как някой би избрал на този страхотен, радостен празник да слуша тъжна песен. Животът е хубав, бе хора, престанете да мислите за неуспехите си в любовта и излезте навън да направите някой снежен човек. Или по-скоро кален човек, каквито са обстоятелствата сега. (С новата година ще дойде и нов късмет, ново гадже, знаете какво казват бабите.)

Carol of the Bells- Мечтател

Ако тази песен ти е любимата, значи си голям мечтател. Въображението ти е развито от стотиците фентъзи романа, които си прочел. Би предпочел хиляда пъти да се намираш в някой замък насред магична, снежна, тъмна гора, озарявана от блещукащите светлини на свещите и отраженията на пламъчетата в медните звънци, които пеят тази песничка… отколкото в тесния, задушен апартамент в клаустрофобичната панелка. Жалко! Добре, че е музиката, да ни пренесе там.

Little Drummer Boy- Ценител на музиката

В Библията, която четох като малка, нямаше малък барабанчик, който да стои пред плевнята с малко барабанче и нетърпеливо да свири някакви сик бийтове и рудименти, докато бебето Исус си клати главата напред-назад в такт с музиката… Явно не съм чела правилната Библия. Песента обаче е гениална и разнообразна от музикална гледна точка, с много хубави хармонии. Всеки, който я оценява, със сигурност има добър вкус и разбира от музика.

Santa Claus is Coming To Town- Все още дете

Ако най-много се размазваш на това парче, значи все още пазиш в себе си детското вълнение за Коледа. Сигурно още от октомври подскачаш нагоре-надолу при мисълта за празника и пееш коледни песни. Твоята елха е най-кичозно украсена и от 1-ви декември ходиш на училище с коледна шапка. Не спирай да го правиш, това повддига духа на всички около теб- дори да не си го признават.

Метъл кавър на коледна песен- Метълист

Ако една коледна песен няма поне една китара с оувърдрайв, поне двойни каси, поне малко нисък бас, поне едно лудо соло- то това за теб не е коледна песен, а някаква боза. На Бъдни Вечер у вас вместо концерт на Елтън Джон тече запис от някой концерт на Металика, и вероятно- мога само да спекулирам- вероятно си пиеш биричката, носейки официалната (не всекидневната) черна тениска на любимата ти група. За щастие немалко метъл изпълнители са се сетили да правят метъл кавъри на коледни песни- така и ти можеш да се насладиш на коледния дух в подходящия жанр.

Инди коледна песен- Хипстър

Любимата ти инди група, която никой не е чувал, има коледна песен и отчаяно се опитваш да я пробуташ в компанията, когато дойде твой ред да избереш музика. За твое съжаление те не искат нищо различно от мейнстрийм коледните песни и ти оставаш донякъде огорчен, донякъде не- свикнал си. Всичките ти интереси са много особени, имаш „странен“ вкус, и рядко има някой, който да е чувал за любимите ти групи, филми или сериали. Добре, че така ти харесва. Не се променяй за нищо на света!

Каквото и да е на Майкъл Бубле- Бейзик

Пълната противоположност на хипстър, ако харесваш песните на Майкъл Бубле, съжалявам, но това значи, че вкусът ти се влияе повече от мейнстрийма отколкото качеството. Признавам, неговите версии на песните са интересни и определено достатъчно коледни. Но начинът, по който произнася всички звуци в думите, и мелодиите, които са тип „Не мога да стигна високите тонове“, странят от музикантското. Ти разбира се имаш правото да харесваш каквото ти харесва! Така че кефи си се на това и Mistletoe на Джъстин Бийбър и хич да не ти пука какво казват претенциозните самозванци критици на коледни песни за теб.

Feliz Navidad- Любител на лятото

Брас секцията и латино китарата в тази песен доминират над коледните звънчета и меланхлочното коледно настроение. Това ще рече, ако не знаехме, че пеят „Весела Коледа“, със сигурност повече от нас биха си мислили, че това е поредната лятна песен, тип „Ламбада“ или Рики Мартин. Ако тази песен ти допада, мога само да предполагам, че си се представяш на плажа с коктейл в чаша кокосов орех, с розово чадърче, и не искаш да мръзнеш по нашите географки дължини през зимата. Имаш две опции- да отидеш в южното полукълбо, където сега е лято; или просто да изчакаш 6-те месеца до него.

Let It Snow- Любител на зимата

В контраст с феновете на Фелиз Навидад, сърцето ти трепва като си помислиш за това да стоиш на топло пред камината, да украсяваш елхата с разноцветни играчки, докато навън вали сняг на парцали… дори да нямаш камина. Тази песен за теб е квинтесенция на зимата, на Коледа, и на цялата магия по това време. Дано си си намерил как да прекараш празниците заобиколен от сняг- със сигурност това гнусно слънце сега те потиска. Но не губи надежда, има още шанс за сняг по Нова Година!
Независимо какво казва любимата ти песен за теб (или какво аз казвам, че казва), всеки си е индивидуална личност с уникален характер, така че стереотипизирането работи само на едно повърхностно ниво. Весели празници!

Какъв човек си според любимата ти коледна песен- Бонус: Badisch-Türkische Weihnachten- Забавляга

Ако пък без колебание и срам би пуснал тази песен, това означава, че чувството ти за хумор е на ниво; сърцето ти е смирено и весело, и не изпитваш срам от балканската кръв във вените ти. Има ли нещо по-яко от коледна песен на немски с балкански етно ритъм? Не, и аз така мисля!

Какъв човек си според любимата ти коледна песен? Разпозна ли се?

От Яна Стойкова

Може да харесате също: