Как се отглежда блог?

Сподели с приятели

Да се води блог е много по-трудно, отколкото звучи. Идеята да си имаш свое собствено местенце, където да можеш да споделяш каквото си пожелаеш, е привлекателна. Но за да се води пълноценно един блог, човек трябва да спазва формулата В+В+В.

Време, Внимание, Вдъхновение

Лично аз съм попадала на много хора, които притежават нужния потенциал, но поради липса на аудитория или собствен интерес, се отказват.

През двете години, в които аз се грижех за своя сайт, осъзнах, че по много отношения той може да се сравни с… растение:

  • Трябва да го поливаш, препоръчително веднъж в седмицата;
  • От време на време е нужно да му сменяш почвата;
  • Колкото повече внимание му обръщаш, толкова повече и другите ще го забелязват.

Или казано по друг начин – щом публикуваш редовно в блога си, ти му обръщаш внимание. А това не остава скрито за аудиторията. Както е казал Мечо Пух (с малки допълнения от мен):

Колкото повече (внимание от твоя страна), толкова повече (читатели)!

И понеже не е интересно за редовния посетител да „се радва“ с години на един и същ дизайн, всеки блогър трябва от време на време да сменя визията на сайта си.

Да разгледам споделеното от страна на моя сайт:

  • Дизайн – сменян е четири пъти.
  • Внимание обръщам и то често – почти всяка седмица ще се намери нещо, което да поправя. От друга гледна точка хората четат блога ми, но почти единствено в дните, в които съм публикувала нещо ново, а това ме довежда до:
  • Редовност – тук е слабото ми място – не мога да съм редовна, без да постигам някаква баналност.

Нещата клонят натам, че искам да съм редовна, но и публикациите, които пиша, да са интересни за моята аудитория. Точно затова реших да създам отделни рубрики на актуални теми, които да мога да допълвам всяка седмица – музика, литература, кино, мода, фотография, кулинария, посоки и т.н.

От Жени Янева

Може да харесате също: