УНИверсално: 9 причини за кефещо образование

Сподели с приятели

Има много и конкретни представи за начина, по който трябва да ни се случва животът. Малко на брой са моделите, в които можем да влезем, за да изпълним съвестно всички очаквания, оставайки верни на себе си. Пътят на висшето образование е често повече въпрос на понякога-далечни-нам-принципи, отколкото на активно желание.

Между вариант 1: “Учи нещо, което ще е вечната ти страст.” и вариант 2: “Учи нещо, което да храни къща, пък после си прави другото.” няма много място за дишане. Да де, обаче са малко хората в двата края на спектъра “мечтите са важни-парите са важни”, а са много тези по средата. Ами какво, ако след 5-6 години съзнателен живот (или още: в 12. клас) не можем да кажем на 3D анимацията, че я обичаме, ами по-скоро си представяме нещо спонтанно и необвързващо с нея през уикендите или примерно лятната ваканция?

В този епизод на УНИверсално разсъждавам защо е добра идея да се хванем със специалност, която може и да не е любовта на живота ни, но ни е забавно заедно и приятелите и семейството ни се радват за нас. Защо понякога е по-добре да влезем в тази връзка, отколкото да изберем творческия път на себеоткриването? Ако ни задушава тежестта на всички варианти, дали на този етап те са добри за нас? Защо да изберем следване, което чисто и просто ни е забавно даже и да не искаме да го превърнем в професия? Чуйте още разсъждения от типа “следвам архитектура, но не разбирам какво е толкова интересното на… сгради”.

УНИверсално в Spotify
… И в Mixcloud

 

Харесай, сподели и очаквай следващите епизоди на УНИверсално –

в Spotify, Mixcloud, Google Podcasts и Apple Podcasts