Как да бъдем по-уверени в себе си

Сподели с приятели

Колко често ти се случва да се почувстваш неуверен в дадена ситуация? Понякога неувереността се появява в най-неподходящия момент и може да коства много. Като човек, работещ над себе си и ежедневно сблъскващ се с чувството за неувереност, днес реших да споделя петте най-ефикасни начина да се почувствам уверена в себе си. Как да бъдем по-уверени в себе си?

5. „Браво!“

Как да бъдем по-уверени в себе си

източник: wellbeingandresilience.com

Преди си мислех, че за да се смята дадена работа за добре свършена, тя трябва да бъде одобрена от другите. Стремях се да помагам безкористно на хората, очаквайки те да постъпват по същия начин, да ме оценят. С времето обаче осъзнах, че хората не са устроени по този начин и не се радват толкова лесно на чуждите победи. Единственият човек, който би могъл да отдели време да ме поздрави за постигнатото, съм Аз. Започнах всяка вечер да отделям време само за себе си. Време, през което се поздравявам за всичките отметнати днешни задачи, за постигнатите цели, за това, че съм помогнала на някого-като цяло за всичко, свършено през деня. Понякога част от тези неща ми се струват маловажни, но в последствие осъзнавам колко съществени са били за бъдещото ми развитие.

4. „Благодаря!“

Как да бъдем по-уверени в себе си

източник: blocksoflife.com

Думата „Благодаря“ крие много смисъл в себе си. На вид толкова простичка, чрез нея изразяваме най-важното: благодарността. Всеки ден си мисля колко благодарна наистина трябва да бъда, че тази сутрин отново се събудих, че имам покрив над главата си, страхотни приятели, хора, с които да споделям преживяното по време на извънредното положение. Това ми носи увереност, че добрите неща са на път да ми се случат и с позитивна енергия мога по-бързо да ги привлека към себе си. Има толкова много малки подробности, които често считаме за незначителни в забързаното си ежедневие. През задължителната изолация използвай времето си пълноценно: благодари за всяка малка подробност от деня си. За изгрялото слънце и меката му топлина, за хубавите книги, които тепърва ще прочетеш, за чашата топло мляко с кардамон, за домашната храна, за цъфналите на балкона цветя, за благата на технологиите и за всички хора, които са в сърцето ти.

3. “You can be the greatest, you can be the best”

Музиката е най-универсалното лекарство. Лично аз, в момент на слабост, често пребягвам до приема му. Безпрецедентен фаворит при нужда от възвръщане на увереността за мен е „Hall of fame” на The Script. Песни като тази докосват не само с ритъм и мелодия. Текстът е толкова мотивиращ, че ти идва просто да скочиш и да започнеш да изпълняваш целите си. От българските песни „Завинаги“ на D2 може да не е със световна известност, но въздейства много мотивиращо. В борбата с хорското мнение пък винаги ми е помагала „Остави ги да говорят“ на Joker Flow. Изобщо музиката днес е толкова разнообразна, че преспокойно можеш да избереш по поне 10 мотивиращи песни от всеки жанр. Изборът обаче си остава личен, а аз продължавам към:

2. „Обичам се“

Колкото и клиширана и граничеща с егоцентризма да е, любовта към себе си е ключът към увереността. Лично аз винаги съм се харесвала, но не винаги съм била приемана добре от другите. Все пак колко хора на 16 години все още нямат 160 см, а личицето им е твърде кръгло с физиономия на 12-годишно? С времето обаче започнах да осъзнавам, че е невъзможно да бъда харесвана от другите, ако преди всичко не започна да обичам себе си. Осъзнах, че не мога да променя ръста или лицето си, затова започнах да обичам тях, тялото си, косата си, характера-себе си такава, каквато съм. Сега просто заставам пред огледалото и си казвам колко се обичам. Опитай и ти и ще усетиш разликата!

1. “Аз съм…“

Изборът какъв да си е личен. Ако искаш да имаш дадено качество, има много лесен начин да го придобиеш: със силата на словото! Нужно ти е малко свободно време, лист, нещо за писане и творческо настроение. Първата стъпка е изготвянето на списък с качества, които искаш да отключиш в себе си. След това трябва да избереш най-важните от тях и да ги подредиш в изречение – това е твоето себеутвърждение. То трябва да звучи така: „Аз съм (име). Аз съм уверен, позитивен, можещ, честен, артистичен, приемащ се…“. Утвърждението си започни да си повтаряш на глас по 100 пъти на ден в продължение на месец. В началото аз бях скептично настроена. Това, което не знаех тогава е, че на цената на изгубените десетина минути след месец ще стана точно такава, каквато винаги съм имала нуждата да бъда. Когато се почувствам слаба и неуверена в себе си, не пропускам да си кажа тихичко утвържднението си и да продължа напред с високо вдигната глава.

След като прочете всичко, ти си (и винаги си бил) повече от готов да започнеш да градиш своята увереност. Когато някога пак се почувстваш неуверен, спомни си тези простичкисъвети и не забравяй думите на Алис Уолкър:

Гледай внимателно настоящето, което създаваш. Трябва да прилича на бъдещето, за което мечтаеш.

 

Как да бъдем по-уверени в себе си От Александрина Димова