Jazz Час – Dixieland Selection

Сподели с приятели

В този епизод на Jazz Час Ния и Васето представят някои от най-добрите изпълнения в жанра Dixieland.

Dixieland джаз и неговата история

Луис Армстронг е един от най-известните джаз изпълнители в целия свят. Но знаете ли, че по-голямата част от музиката му принадлежи към dixieland джаза?  

Dixieland, наричан още “hot jazz” или просто “New Orleans Jazz”, се заражда началото на 20-и век. Става популярен в Storyville – специална зона в Ню Орлиънс, създадена за ограничаване на проституцията и хазарта, където наемат музиканти, свирещи именно dixieland. От музика, предназначена за бедното чернокожо население на САЩ, тя се превръща в истинска революция в света на джаза и се свири и до ден днешен.  

Еволюция на Dixieland джаза

На сцената изгряват много нови звезди като Кинг Оливър и Бъди Болдън, които поставят основите на този жанр. Той еволюира през годините и всеки изпълнител го интерпретира по собствен начин, като например променя състава на инструментите. Луис Армстронг пък отваря нова страница в историята на джаза, като превръща общата импровизация на бенда в солова.  

Ако сте любопитни да чуете как звучи dixieland музиката и искате да научите други интересни факти за този жанр и неговите подвидове, не се колебайте да си пуснете нашия подкаст, където сме направили подборка от най-доброто.

 

За още подкасти с Jazz музика посетете категорията “Jazz Час