Джеймс Джийн, който те кара да се вгледаш отблизо

Сподели с приятели

Джеймс Джийн? Кой пък е тоя? Това е въпросът, с който се сблъсквам всеки път, когато кажа на някого кой е любимият ми съвременен художник. Не ги виня. Той не е много известен в България, но изкуството му е оценено и на изток, и на запад. Той е различен от класическите художници, от които ни е казано да се учим.

 

 

Джеймс Джийн е тайванец по произход, но е израснал в Ню Джърси (Jersey, baby). Веднага щом завършва Школата за изобразителни изкуства в Ню Йорк, си намира работа в комикс компанията DS. Да, точно така. Той е бил един от илюстраторите на Superman, Batgirl и Batman. Велико!

Е, напуска работата си и до ден днешен творбите му покоряват сърцата и мислите на хората.

 

 

Картините му са със сюрреалистичен характер (реалистично е, но са нарисувани странни, несъществуващи неща). Карат те да се вгледаш по-отблизо, по-внимателно и съсредоточено. И всеки път откриваш нещо в тях, което не си забелязал досега.

Карат те да мислиш върху сложния сюжет на картината, да поставяш всичко под въпрос и в същото време да изпитваш естетическо удоволствие от това, което виждаш.

 

 

Разбира се, творбите му не остават незабелязани. Джеймс Джийн е работил дори и за Prada като е създал фона за една фотосесия. Толкова били впечатлени от творбата му, че от стената я пренесли и като десен върху дрехите на Prada.

 

 

Повечето художници в днешно време са комерсиални и Джеймс Джийн не прави изключение. Но въпреки всичко, той радва артистичната ми тийнейджърска душа, защото картините му са провокативни и той самият е бунтар. Бунтува се срещу скучните цветове и представата ни за нормално. Твори с душа и това е нещото, което ме вдъхновява за моите картини. Понякога ми се иска да рисувам като него, но всеки човек на изкуството трябва да следва своя собствен път.

От Стела Калайджиева

 

Може да харесате също: