Изкуството дебне отвсякъде

Сподели с приятели

Изкуството дебне отвсякъде – Приятелството в рисунки, музика и малко думи. Михаела Атанасова от АЕГ София ни среща с Елеонора от Нови Пазар.

Елеонора от Нови Пазар и как Изкуството дебне отвсякъде

Времето е пролетно и вдъхновение дебне отвсякъде. Затова, в духа на по-дългите дни и по-ярките цветове, ще ви срещнем с Елеонора, която тук ще виждате като буквичката “Е”. Тя рисува, свири на китара и по-важното – никога не гледа твърде сериозно на нещата. Ето какво имаше да ни каже Ели за четките, боичките и неподправеното вдъхновение…

Като за начало предлагам да ни се представиш!

Е: Здравейте, аз съм Ели, на 15 години, от град Нови Пазар. Едва ли знаете къде е, ама все пак. Опитвам се да правя изкуство и се изразявам чрез рисуването и свиренето на китара. Имам и други хобита като фотографията и правенето на кратки клипчета.

Кажи две думи за изкуството си. Опиши стила си.

Е: Всеки път рисувам по различен начин, сякаш си нямам собствен стил. Получават се различни неща.

Кога рисуваш?

Е: Всеки път музата ми идва вечерта… Независимо колко е часът, повечето картини са нарисувани тогава. Започвала съм рисунка в 1-2 часа след полунощ и не спирам докато не я довърша. Случвало се е да се съмне, докато я направя.

Знам, че си голям меломан. Има ли връзка между музиката и изобразителното изкуство?

Е: Хах, ами, както знаеш, си падам по тежкия стил и харесвам по-тъмните цветове. Не знам доколко тези неща се свързват с това, което рисувам, но веднъж една учителка се загледа в картините ми и с много странен, разочароващ поглед ми каза: “Ели.. Чакрата ти е много черна”. Опитвам се да рисувам и с по-топлите цветове.

А има ли нещо, което не можеш да нарисуваш?

E: Много искам да се науча да рисувам хора, но не ми се получава… Бъркам пропорциите и се получават някакви странни, човекоподобни неща.

Имаш ли любими художници? Кои хора ти дават вдъхновение?

Е: Любими художници май нямам, но черпя вдъхновение отвсякъде. Каквото ми направи впечатление го използвам в картините си.

Какво е нужно на човек, за да започне да рисува?

Е: Идеи, търпение и материали за рисуване.

Къде свършват правилата и започва свободата в рисуването ?

Е: Според мен правилата въобще не са нужни. Защо са ти нужни правила, за да нарисуваш това, което ти е в главата? Просто рисуваш това, което искаш и както искаш.

Какво е съотношението практика/талант?

Е: Аз не ходя на уроци или нещо подобно, уча се сама и, честно да ти кажа, отначало бях много зле. Но винаги когато практикуваш, ставаш все по-добър.

Имаш ли собствена дефиниция за думата “изкуство”?

Е: Чрез изкуството изразяваме себе си. Някаква идея се развива в мозъка ни и чрез него
тази идея става реалност.

Ще продължиш ли да се развиваш в тази сфера? Има ли краен срок вдъхновението?

Е: Разбира се, че ще продължа да се развивам в тази сфера. То, като се замисля, друго не мога да правя. Харесвам изкуството във всичките му форми – като музика и филми и мисля да продължа да го практикувам. Според мен вдъхновението няма никакъв краен срок.

Какво би казала на всички, които искат да започнат да рисуват, но се притесняват, че нямат достатъчно умения?

Е: Ще им кажа да не се притесняват, да опитват и да изразяват себе си чрез изкуството.

За десерт сме ви избрали страшно яко парче с красноречиво послание! m/ 

И така, ако все още не сте в пролетно настроение… Нарисувайте едно дърво!

От Михаела 1 АЕГ, София за Teen Station

Може да харесате също: