Изкуството на дебатите

Сподели с приятели

Die Debatten?! с Екатерина Банчева

Какво са дебатите и колко много труд се крие за двуминутен аргумент? Говорим с Екатерина Банчева, Катя.

Ти си?
Аз съм Екатерина Банчева, на 18 и искам да следвам архитектура в София.

Разкажи ми за дебатите!

Дебатите бяха през пролетта на 2018 г. Аз и моите съученици, Моника, Доротея и Михаел, сме първите дебатьори от немската гимназия в Русе. Нямахме представа какво ще се случва занапред и от какво се състои един дебат, тъй като никой не го преживял преди нас. Благодарение на нашата учителка и нейната позитивна нагласа, че ще успеем ние се заехме с подготовката.
Първият кръг беше училищен. Темата беше “Трябва ли да се разреши гласуването от 16 годишна възраст?” Трябваше да се разделим на две групи от по двама човека и едната двойка излага своите аргументи за, а другата против, изцяло на немски език пред жури. Победители бяхме аз и Михаел.
Следващият кръг, финалът, се проведе в Ловеч, но освен ние двамата дойдоха и Моника и Доротея за подкрепа, защото не можехме да се разделим след всичко това. Там осъзнахме, че всички други групи участници бяха по дванайсет човека от едно училище, а ние бяхме само двамата. Темите бяха “Трябва ли да бъде легализиран канабисът в България?” и “Трябва ли да бъде въведен предмет животознание в училище?” като първи и втори рунд.
За жалост едно момиче от Ловеч взе първото място, но пък аз станах втора.

Кои качества са нужни, за да си добър дебатьор?
Основното нещо е бързината, която трябва да имаш за да реагираш на аргументите на противника ти.
На немски език е още по-трудно, затова и владеенето му е важна част.
Също така и креативността е от голямо значение при дебатите, защото разполагаш с един лист хартия и няколко минути подготовка преди дебата между двете страни да е започнал.
Не на последно място-увереност. Неуверените и несигурните хора със страх от излизане и говорене пред публика някак си звучат неубедително.

Какво да правим преди да се осмелим да дебатираме?
Опознайте структурата на един дебат, защото е хиляди пъти по-сложно на практика, отколкото хората си представят. Например в отбор всеки има по 2 минути, после по 12 и накрая всички обобщават мнението си още един път, но с други думи.
Четете по всякакви теми независимо дали се доближават до живия живот или не. Преките и непреките аргументи по темата от всевъзможни източници ти помагат да убедиш опонента да повярва в твоята гледна точка.
Не на последно място, имайте желание и търпение. Тогава всичко ще върви плавно и с усмивка.

Коя е любимата ти тема за дебати?
Може би любимите ми теми за дебати са въпроси, свързани с любовта и справедливостта, защото всеки разбира и двете по различен начин и винаги има интересни аргументи, някои изведени от личен опит, други не.
Точно по тези теми трудно убеждаваш другия в обратното, особено в любовта, където всеки я преживява по собствен начин.
Подобни теми разисквам с близките си хора в ежедневието.

Водиш ли дебати наум?
Разбира се, така решавам всеки мой проблем в главата си. Старая се да обмислям какво говоря и как.

За какво дебатираш сама със себе си и кой глас в главата ти побеждава?
Дебат често водя със себе си на тема толерантност. Опитвам се винаги да не мисля в стереотипи, да се поставя на мястото на другия и да не го съдя, макар и първоначалната ми реакция да го иска. А отскоро започнах дори да изброявам наум плюсовете и минусите по разни теми, когато не мога да реша дали нещо е полезно за мен или не. Изключително много помага.
Гласът, който побеждава в главата ми, е винаги на по-доброто решение. Казвам винаги, защото дори и да сгреша, ще си взема поука, което си е плюс за в бъдеще, нали?
Старая се от малка да се анализирам и променям, което си е чист многогодишен дебат със самата мен. Интересно е, а удовлетворението след осъзнатата промяна е прекрасно.

Можеш ли да защитаваш позиция, в която не вярваш или наистина си силен само ако стоиш зад своята лична теза?
По време на състезанията ми се е налагало да защитавам “не моя” позиция. Трудно е, защото при дебатите трябва да си убедителен и да си повярваш, че си прав. В главата ти бушуват чужди мисли, чудиш се как да убедиш противниците. Тук идва моментът на толерантността, за която говорех. Опитваш се да разбереш гледната точка на другия, да се поставиш на негово място и така най-лесно сам се убеждаваш, че и те имат право.

Дебатите научиха Катя…?
Да мисли бързо, да отстоява мнението си, същевременно и да приема гледната точка на опонента. По-лесно става когато изслушваш, а не натрапваш своето виждане, защото ако прекъснеш човека срещу теб е много неприятно. Това важи и за реалния живот.

Как да завършим срещата ни?
Всеки, който се чувства добре да дебатира, да се пробва. Със сигурност ползите ще ви потрябват било то на изпит или на интервю за работа. За нас беше едно приключение и се надявам, че и за вас ще бъде такова. Само трябва да се осмелите!

От Полина Петрова

Разгледайте и другите теми в категория “Наука” включени в Teen Station

 

Може да харесате също: