Истории за наука и още нещо…

Сподели с приятели

Истории за наука в подкаст на предаването “Скрито покрито на Мая, Тони и Иван от Испанската, София.

Ясен, Дара, Боби, Марк, Косьо и Николай са в студиото на Teen Station и имат честта да са първите гости в предаването на Мая, Иван и Тони, и да разкажат подробно за проектите си и за пътуването си до Германия. Истории за наука!

 

Науката, точно както музиката, е интригуващо занимание, чиято пълна красота се разкрива в най-големите дълбочини. Общи черти между двете области се откриват и във факта, че и двете занимания са изключително заразни. Веднъж встъпил в този свят, човек не спира да търси още и още. Както интересът към музиката се подхранва непрестанно с нови открития, така и научните открития се подхранват с постоянен интерес. Именно това е една от основните цели на научните ученически състезания – изграждането на отношение в учениците към науката и поддържането на интереса им към нея.

Едно подобно състезание е Jugendforscht, което преведено от немски, означава „Младежта проучва“. Носи му се славата на най-реномираното научно ученическо състезание за природни науки, информатика, математика и техника в Германия. Провежда се ежегодно в три кръга. Основната му цел е да даде място за изява на млади учени, които искат да представят проектите си както пред професионална, така и пред любителска публика.

Участниците трябва да разработят проект на избрана от тях тема, като по този начин да допринесат за развитието на дадената научна област.

Февруари месец тази година традиционно се проведе първият кръг, където български ученици се явиха с проекти в областта на биологията и информатика и математика и отбелязаха блестящи успехи. Ясен, Дара, Боби, Марк, Косьо и Николай са в студиото и са първите гости в предаването на Мая и Иван – Скрито Покрито  и да разкажат подробно за прежияванията си.

Преди това обаче приготвихме кратък списък с научните състезания и конференции в България, в които можеш да вземеш участие. Разделихме ги на две категории за по-лесно.

Само по математика и информатика:

  • Конференция на Ученическа секция по математика и информатика при БАН;
  • Софтуниада;
  • TechFestна СофтУни;
  • Лятна изследователска школа;
  • Geeky camp ;

Всякакви науки:

  • Fission;
  • Конференция по природни науки и техника за езиковите училища;
  • Млади таланти;

Успех!

Може да харесате също: