За дигитализацията на образованието: интервю с Александър Ангелов

Сподели с приятели

Денят е 13. март 2020 г., а Министерството на образованието и науката нарежда всички български училища да минат към дигитална форма на обучение за неопределен период от време. Някои институции бързо се мобилизират, но повечето нямат идея как в такъв малък срок да организират ефективно обучение онлайн. Това ни показва колко важно е в съвременността присъствието на технологиите в класната стая (и не само когато сме в извънредно положение). 

За щастие, има български училища, които отдавна са интегрирали технологиите в обучението си и от чийто пример всички образователни институции в станата могат да се учат. Преди години Центърът за творческо обучение започва въвеждането на Google Classroom в български училища. Александър Ангелов, управител на ЦТО, ни разказа малко повече за това какво представлява едно училище “в облака”.

Мисля че образователната система може да постига целите по алтернативни пътища и с по-малко умора и повече удовлетвореност от успехите.

Случва ли се дигитална трансформация на образованието в момента?

На образованието не. На начинът, медиите, чрез които се осъществяват някои части от образователния процес – да. Учениците не са станали по-дигитални, а са започнали да получават задачите си по дигитален начин. Образованието на талашитени чинове, малкият остров на аналоговия свят, вече е дигитализиран.

Трансформация обаче не се случва, защото липсва съществената промяна на типа дейности, които се задават на учениците. Доминират “уроците”, а не проектите. Именно проектите и то дигиталните проекти са ключът към дигиталната трансформация на образованието.  

Какво представлява “училище в облака”? 

“Училище в облака е когато” учителите и учениците имат достъп до цялата им необходима информация навсякъде и по всяко време. 

Когато училището е предоставило и изисква от всеки ученик и учител електронен профил. Електронният профил дава достъп до документи, бланки, домашни, ресурси и материали, с които се обезпечава училищния живот.

Най-често на домейнът на училището (да кажем @sukaravelov.org) се настрои и активира платформата Google G suite for Education, която се използва от над 90 милиона потребители по света, а след този локдаун, вероятно ще бъдат над 150 милиона. Тя е безплатна и може да направи чудеса в организационен и поведенчески план. 

Кои приложения включва G Suite, които може би не са познати на читателите на Teen Station? Как биха променили тези приложения случващото се в класната стая?

Вероятно най-познатото “лице” е Google Classroom със своето лого на стилизирана зелена дъска. Хах, откога ли няма зелени дъски. Моите шампиони по полезност, но недотолкова познати приложения са:

Jamboard (жълто стилизирано “J”). Това е бяла дъска “в облака”. До 50 души могат да пишат едновременно по нея, да играят морски шах дори, а ако ползвате Jamborad през приложение (iOS, Chrome OS или android) имате вградени autodraw, за автоматично разпознаване на и “дорисуване” на обекти и можете да вмъквате директно файлове от Google диск.

My maps, като част от Google Maps. Освен че може да прави маршрути и да добавя маркери по тях – много лесно се “вмъкват” данни от електронна таблица и множество маркери могат да се “налеят” автоматично на картата. Ето една моя карта, която показва някои от местата които съм посетил.   

Honorable mention – Google Expeditions, което не е част от G suite, но работи с Google G suite профилите на ученици и учители – хранилище с над 1150 експедиции с виртуална и добавена реалност, някои от които буквално могат да се пренесат в стаята ни. Абсолютно безплатно и забавно, без значение дали е част от урок или сами отиваме на експедиция. 

Колко време отнема въвеждането на модела “1:1” в една институция? Какви са стъпките от традиционна към дигитална форма на обучение?

Едно към едно (или 1:1) е когато всеки ученик и учител имат компютър свързан към интернет докато са в училище или вкъщи. Най-често учениците от паралелки 1:1 не купуват и не носят учебници, а използват разнообразни източници на информация, за да учат и създават съдържание.  Втора английска гимназия “Томас Джеферсън” в гр. София успяха да въведат 1:1 в една паралелка за два месеца. В Търговската гимназия в гр. Бургас – за четири месеца подготвиха две паралелки. 

Стъпките са три: (1) вкарайте училището в облака и направете използването на Google G suite стандарт за всички. (2) дайте на всички учители добър лаптоп, с touch screen и най-добре Chromebook и въведете Google Classroom за стандарт. (3) направете ясен план и включете родителите. Направихме цяло изследване, което е безплатно и достъпно на https://classroomtech.bg/case-study/

Подходящ ли е този начин на преподаване за ученици на всички възрасти? Какви предимства (или недостатъци) има той при различните етапи на обучение?

За възрастта, от която пишеш на клавиатура и имаш потребност от реална информация за света около теб. 1:1 не изисква да прекарваш повече време пред екрана на компютъра, но те кара постоянно да мислиш какво правиш пред компютъра. Вярвам че всеки клас между 4 и 8 може да бъде добър старт за 1:1. В повечето училища се стартира с паралелки 8 клас.

Какви са отзивите на учениците, които вече са запознати с тази форма на преподаване? 

Отзивите можете да видите в YouTube:

Учениците са по-уверени да споделят помежду си, да обсъждат задачите и интересите си и са по-готови да проучват, преди да се захванат за работа. Споделят че Chromebook и Google G suite покриват нуждите им по-адекватно и съответстват по-добре на времето, в което живеем. На 30 март 2020 г. стартира и първият официален проект за изследване на модела 1:1, съвсем скоро ще имаме първи резултати. Надявам се да споделия в следващо интервю. Ха!

Голяма част от българските учители са над средна възраст и незапознати с модерните технологии. Срещат ли затруднения преподавателите, спадащи към тази група, при прилагането на новите методи? 

Използването на дигитални технологии за образование не е точно новост. Възрастта има връзка, но не е водеща. Въпросът е колко и кои учители всеки ден са готови да опитат нещо ново (а това е до човек), да са готови да не им се получи от първия път и да надграждат с всеки опит. Не познавам нито един човек на света, който да е казал – опитах смартфон, не ми хареса и се върнах към телефон с бутони. Или за интернет, или за компютър.

Какво би могло да направи всяко българско училище в настоящата ситуация, за да започне да провежда дистанционно обучение възможно най-бързо?

Да посети cloud.cct.bg или gsuite.classroomtech.bg и да черпи от вече доказан опит на училища в България и експерти. Всичко е безплатно, всичко е пробвано и работи. Ако сте ученик, родител или студент – пратете сайтовете на директорите на училища, които познавате. И Министерството на образованието и науката подкрепи G suite за българските училища, всичко е готово за старт.

Какво могат да направят учениците, научили за училищата “в облака” и желаещи и тяхното да стане такова?

Всяко училище, университет и детска градина може да активира веднага Google G suite за образованието и то напълно безплатно на https://gsuite.classroomtech.bg или да посети официалната страница на Google за активация на G suite https://events.withgoogle.com/gsuite-for-edu-bg/ 

Веднага след активацията сме осигурили безплатен достъп до най-важните материали за ускорен старт с “облака”, като някои училища се справят дори за три дни. И оттам нататък – безкрайни възможности за качествено образование, подпомогнато от дигиталните технологии.

Какви са целите на проекта за в бъдеще? Възможно ли е до няколко години всички училища в България да въведат модела “1:1”? 

Напълно е възможно във всяко училище да има паралелка 1:1, а някои училища да са изцяло 1:1. Въпросът е организационен, но 1:1 драматично подобрява дигиталната компетентност на учениците и учителите и буквално “превключва” на друга предавка.

1:1 е моделът, който включва ученици, родители и учители заедно, който дава реална подготовка за професии и развива уменията, доверието и разбирането на всички включени. Очаквам поне 50 паралелки 1:1 през есента на 2020 г.!

Защо заставате зад тази кауза? Какво мислите за ролята, отредена на технологиите в българската образователна система в момента? Какви промени очаквате да настъпят сред учениците и сред учителите при масовото дигитализиране на учебния процес?

Защото води до повече усмивки в един учебен час и защото участниците повече общуват, докато са обединени от обща цел или проект. Защото сме едновременно родители, експерти и обучители. Моделите за които говорим могат да се реализират с настоящия ресурс (човешки, финансов и пр.), но неминуемо ще бъдат еволюционен скок за българското образование и най-вече ще бъдат по-полезни за учениците и студентите. 

Мисля че образователната система може да постига целите по алтернативни пътища и с по-малко умора и повече удовлетвореност от успехите.  

Масовото дигитализиране е факт. Сега е нужно масово реорганизиране, за да се възползваме от дигиталните технологии в по-голяма степен и да излезем по-умни, уверени, и успешни.

От Жени Янева