Отвътре навън: Трудните решения на младите хора

Сподели с приятели

Във втория епизод на подкаст поредицата за ментално здраве „Отвътре навън“ говорим за трудните решения.

Април месец е време за пролетна умора и за вземане на много важни решения, особено за всички, които са в последната си година в гимназията. И ако с пролетната умора можем горе-долу да се справим и сами, то с изборите е трудно. Изневиделица върху главата ни се стоварват куп важни решения. Какво точно искаме да учим? България или чужбина? Да продължим ли да живеем при родителите, или да си намерим квартира?

Това са само част от въпросите, които ни терзаят и бавно ни превръщат във възрастни. Как се вземат тези важни решения и защо са толкова трудни за всеки тийнейджър?

Тийнейджърството е трудно време. Младостта е още по-трудно време. Изглежда социално приемливо и красиво време и хората фаворизират младостта, но тя е тежка, точно защото има много въпроси за решаване.“

За всичко това говорим с психотерапевта Милена Манова.

Благодагение на нейното експертно мнение успяхме да разгърнем темата и да обсъдим още много неща, които правят живота на тийнейджърите толкова объркан.

Тийнейджърството е период на трансформация, която можем да сравним с раждането и с прохождането. Толкова е трудно и ние не бива да го омаловажаваме. Трябва да решим много неща за своето бъдеще. И са фундаментални. И ако на 14 се питаме кой съм аз, то на 16 се питаме кой съм аз наистина. Въпросите пред нас са свързани не само с кариерата, но и със света. Спокойно, често ние не знаем за какво сме предназначени, когато сме на 18.“

Вярваме, че всеки от вас ще намери част от себе си в разговора.


 

„Отвътре навън“ е подкаст за менталното здраве, който реализираме в партньорство с УНИЦЕФ.

С всеки един от епизодите на поредицата искаме да покажем на тийнейджърите, че не са сами и че всяко тяхно притеснение и проблем заслужават да бъдат чути.

През последните години темата за менталното здраве е изключително актуална, но в България някак си се движи със закъснение. Тук все още съществува стигмата, че на психолог ходят само хора с много сериозни психични проблеми, което не може да бъде по-далеч от истината… Това е причината да създадем този подкаст. В него ще говорим на всякакви теми – от лошо настроение, през хранителни разстройства, до депресия. За по-сериозните теми ще каним различни гости – експерти, хора с професионален и личен опит. Отвътре навън ще говори и по тези теми, за които тийнейджърите се притесняват да говорят.

Автор и водещ на поредицата е Полина Петкова, ученичка в 12 клас в АЕГ, София.

Може да харесате също: