Отвътре навън с Олга Минева: Токсичните връзки

Сподели с приятели

През последните години социалните мрежи ежедневно ни срещат с различните проявления на токсичните връзки. Това е нож с две остриета, защото вече лесно можем да разпознаем една такава връзка. В същия момент тези връзки често са романтизирани и дори поставени на пиедестал.

За да обсъдим тази тема в първия ни видеокаст, на гости ни е Олга Минева, основател на неправителствената организация Emprove, която помага на жени жертви на насилие. С нея говорим за първите признаци на една токсична връзка и опровергаваме мита, че насилието може да бъде само физическо.

Темата за психическото насилие, което води до токсични взаимоотношения, е от изключително значение още в младежка възраст. Тогава са първите ни сериозни взаимоотношения и ако токсичните връзки останат в съзнанието като нещо „нормално”, шансът да продължи като шаблон и в по-късните ни взаимоотношения, е огромен.

Не само романтичните взаимоотношения могат да бъдат токсични за нас. Има и „отровни“ приятелства.  С Оля говорим и за това как да се научим да ги разпознаваме.

5 знака, че си в токсично приятелство

Чуй в Spotify
Посланието на Олга: Бъди #РаноБудна. Тук сме. Не си сама.


Подкастът Отвътре навън се реализира с изключителната подкрепа на УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи активно, за да подкрепи децата и тийнейджърите в България, като разработва национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите.

По данни на УНИЦЕФ много деца и младежи, включително в България, се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции. Пандемията от COVID-19, социалната изолация, нарушеният учебен процес, заедно с  безпокойството за семейните доходи и здравето, накараха много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си.

Психичното здраве е много повече от липсата на психично заболяване и включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То засяга нашите мисли, чувства и действия и определя как се отнасяме към живота, как общуваме с другите, как придобиваме знания и правим избори.

 

Може да харесате също: