Отвътре навън: Животът след пандемията

Сподели с приятели

В третия епизод на подкаст поредицата за ментално здраве Отвътре навън говорим за белезите, които ни остави пандемията, както и за „новото нормално“, което дойде след нея.

Маски, дезинфектанти, социална дистанция

Това са само част от спомените, които завинаги ще свързваме с периода, през който преминахме в последните две години. От няколко месеца насам обаче всички ограничения, които съществуваха в последните години, изчезнаха.

Но можем ли толкова бързо да загърбим всичко, което се случи? Можем ли отново да се завърнем към нормалното, ако то изобщо съществува?!

В този епизод  гост на Полина Петкова и Яна Ц. Пеева е училищният психолог Анет Маринова. Заедно минахме през темата за отраженията на онлайн обучението. Обсъдихме каква е ролята на училищните психолози и какво успя да подобри всеки един от нас в този труден период.

Преди две години пандемията за учениците започна с обявяването на грипна ваканция. Много младежи вече дори не помнят този факт.

Първоначално трябваше да е седмица вкъщи.

После се върнаха перманентно у дома и родителите, работещите баби и дядовци… В крайна сметка в продължение на няколко месеца живеехме като в „Дядовата ръкавичка“. 

Но пандемията продължи. Заради нея, ще продължим да се променяме и ние. Не е маловажен ефектът на това несигурно време върху хората, на които така или иначе им предстоят много трудни решения, големи промени в живота и нови предизвикателства всеки ден.

Дали пандемията ни провали, или ни помогна да намерим себе си? Можем ли да забравим за изолацията и изобщо бива ли? Какво знание сме получили като изгубихме достъп до нормално образование? Тези и още въпроси попадат във фокуса на новия епизод на подкаста на Teen Station за ментално здраве Отвътре навън, с който отбелязваме и Международната седмица на младежкото ментално здраве (9 – 13 май).

Още по темата можете да прочетете в платформата ” Разкажи ми”:

Как да се справиш със самотата?

5 техники за справяне с негативните мисли 

 


 

Подкастът Отвътре навън се реализира с изключителната подкрепа на УНИЦЕФ. Това партньорство е повече от логично, защото УНИЦЕФ работи активно, за да подкрепи децата и тийнейджърите в България, като разработва национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите.

По данни на УНИЦЕФ много деца и младежи, включително в България, се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, а пандемията от COVID-19, социалната изолация, нарушеният учебен процес, заедно с  безпокойството за семейните доходи и здравето, накараха много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си.

Психичното здраве е много повече от липсата на психично заболяване и включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То засяга нашите мисли, чувства и действия и определя как се отнасяме към живота, как общуваме с другите, как придобиваме знания и правим избори.

Може да харесате също: