Отвътре навън с Евелина Лафчийска: Паник атаките

Сподели с приятели

В този епизод на Отвътре навън говорим за паник атаките. В днешно време темата става все по-важна. Забързаното ежедневие и стресът ни вкарват в капана на натрапчиви мисли и тревожност, които могат да доведат до силно притеснение и дори до паник атаки.

На гости ни е Евелина Лафчийска, която част от екипа психолози на проекта „Разкажи ми”. С нея ще коментираме какво представляват паник атаките, как да разпознаем, че ние или човек около нас получава такава и как по-лесно да се справим с тях.

„Обикновено причините са дълбоки и неосъзнати. Прави впечатление, че животът на хората, които получават паник атаки е изпълнен с много „трябва”, с много очаквания, с много задължения, с високи изисквания, които хората имат към себе си. Паник атаката се появява, за даде пауза. За да отговори на въпроса: Аз искам ли да продължавам по този начин, или искам да направя място за удоволствията в живота?

Как да разпознаем паник атаките?

Това често са физически усещания – много силно треперене, учестен пулс, изпотяване, силен задух, загуба на контрол над тялото. Кулминацията е около 8-мата минута и до 20 минути симптомите отшумяват.

Как да си помогнем?

Много е важно дали сме сами и къде се намираме. Ако сме вкъщи, можем да седнем или дори да легнем и да изчакаме да отмине. Ако имаме сили, може да отидем до банята и да се наплискаме с вода или да отворим прозорец и да дишаме.

Ако сме навън, задължително трябва да търсим място, където има пространство, да има къде да седнем. Ако има някого с нас, нека ни хване за ръката! Много е важно другият човек да ни заведе на място с повече въздух, да ни държи за ръка, да ни говори. Физическият контакт носи голямо успокоение.

Всеки човек, който се е сблъсквал с подобно преживяване, знае, че усещането е сякаш идва краят на света. За щастие, има много начини, чрез които можем да си помогнем в подобен случай. За да разберете за тях, гледайте новия ни епизод.

 

Може да харесате също: