Отвътре навън или защо трябва да говорим за менталното здраве

Сподели с приятели

В началото на годината и в партньорство с УНИЦЕФ даваме летящ старт на една много важна за нас идея: Отвътре навън – подкаст за менталното здраве

С всеки един от епизодите на поредицата искаме да покажем на тийнейджърите, че не са сами и че всяко тяхно притеснение и проблем заслужават да бъдат чути.

През последните години темата за менталното здраве е изключително актуална, но в България някак си се движи със закъснение. Тук все още съществува стигмата, че на психолог ходят само хора с много сериозни психични проблеми, което не може да бъде по-далеч от истината… Това е причината да създадем този подкаст. В него ще говорим на всякакви теми – от лошо настроение, през хранителни разстройства, до депресия. За по-сериозните теми ще каним различни гости – експерти, хора с професионален и личен опит. Отвътре навън ще говори и по тези теми, за които тийнейджърите се притесняват да говорят.

Автор и водещ на поредицата е Полина Петкова, ученичка в 12 клас в АЕГ, София.

Защо правя този подкаст?

Целта, която се опитвам да постигна с този подкаст, е много простичка – да накарам хората да се почувстват по-добре със себе си, заради себе си. Самата аз, като един тийнейджър, знам колко трудно може да бъде да споделиш нещо и най-вече да потърсиш помощ. Все още голяма част от заобикалящите ни възрастни не разбират значението на психичното здраве и се отнасят с пренебрежение и насмешка към термини като депресия и тревожност.

Затова се надявам, че чрез тези разговори хората ще успеят да открият нещо за себе си. Искам да създам това усещане за общност, в която всеки може да сподели и да се чувства в безопасност. Този подкаст е създаден с много любов и внимание и се надявам точно те да достигнат и да докоснат всеки един слушател.

В първия епизод на подкаста сме поканили проф. Маргарита Бакрачева.

 

Маргарита Бакрачева е доктор по психология, лектор и психолог към Департамента по психология към Института за изследване на населението и човека при БАН. Преподава във Факултета по науки за образованието и изкуствата към СУ „Св. Климент Охридски“ и чете лекции в още няколко български университета.

С нея говорим за това какво представлява менталното здраве. Защо е от изключителна важност за всеки човек, както и защо трябва да се работи върху него от ранна възраст.

Колкото по-рано, толкова по-добре. Ние можем да се научим да бъдем процъфтяващи и няма начална точка за това. Особено в тази красива млада възраст на бурни емоции и търсене на самоопределения, колкото повече практически насоки можем да намерим, толкова по-рано можем да намерим и този вътрешен баланс.

В епизода ще прелетим и през някои от основните теми, които ще засегнем в подкаста занапред.

Не сте сами. Всички минават през тези проблеми и е добре да споделяте. Колко повече време минава, толкова повече хората започват да таят в себе си, а социалният опит се равнява на себезащитни поведения, които не са здравословни.

Вярваме, че всеки един от вас ще намери част от себе си в някои от епизодите, както и че ще ни пишете за да предлагате теми и събеседници. Чуйте епизода и в:

Mixcloud

 

Още по темата:

Какви са малките стъпки за борба със стигмата можете да прочетете в материала на “Разкажи ми”.

Срамът и страхът да споделиш психичните си трудности 

Подкастът Отвътре навън се реализира с изключителната подкрепа на УНИЦЕФ. Това партньорство е повече от логично, защото УНИЦЕФ работи активно, за да подкрепи децата и тийнейджърите в България, като разработва национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите.

По данни на УНИЦЕФ много деца и младежи, включително в България, се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции, а пандемията от COVID-19, социалната изолация, нарушеният учебен процес, заедно с  безпокойството за семейните доходи и здравето, накараха много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си.

Психичното здраве е много повече от липсата на психично заболяване и включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То засяга нашите мисли, чувства и действия и определя как се отнасяме към живота, как общуваме с другите, как придобиваме знания и правим избори.