Отвътре навън с психолога Ивелина Димитрова: Как да се разделяме

Сподели с приятели

Изминалите два месеца бяха период на раздяла за много хора, особено тези, които за първа година заминават в чужбина, за да продължат своето обучение. Да се разделиш с човек, с когото до скоро си прекарвал целите си дни не е лека задача, затова в този епизод ще поговорим как да приемем разделите. На гости ни е прекрасната Ивелина Димитрова, която е училищен психолог и дългогодишен помощник на Teen Station. Още една причина Ивелина да бъде толкова специален гост е, че тя беше един от първите хора, които чуха идеята за подкаста Отвътре навън и помогна изключително много за развитието му.

Разделите могат да бъдат много видове – между приятели, между родител и детето му, между ученик и учител. Обединява ги фактът, че това е едно своеобразно ново начало и промяна. В епизода ще обсъдим подробно защо не трябва да гледаме с лошо око на промяната, а напротив – как това е следващата стъпка към развитието ни. Трудно е да кажем „Сбогом”, но не е необходимо. Разделите не означават край, а по-скоро ново начало. Затова можем да кажем „До скоро”.


Как да се справиш със самотата?

Още по темата, прочетете в платфромата за ментално здраве ” Разкажи ми”

Подкастът Отвътре навън се реализира с изключителната подкрепа на УНИЦЕФ.

Това партньорство е повече от логично, защото УНИЦЕФ работи активно, за да подкрепи децата и тийнейджърите в България, като разработва национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите.

По данни на УНИЦЕФ много деца и младежи, включително в България, се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции. Пандемията от COVID-19, социалната изолация, нарушеният учебен процес, заедно с  безпокойството за семейните доходи и здравето, накараха много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си.

Психичното здраве е много повече от липсата на психично заболяване и включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То засяга нашите мисли, чувства и действия и определя как се отнасяме към живота, как общуваме с другите, как придобиваме знания и правим избори

 

Може да харесате също: