Отвътре навън с Младен Владимиров: Гледай какво говориш!

Сподели с приятели

Както са казали хората, „Лоша рана заздравява, казана дума не се забравя“. Това само може да ни подскаже каква сила се крие в думите ни. Гост в четвъртия епизод от поредицата Отвътре навън е детският психолог Младен Владимиров, който не просто казва, а и показва на практика как трябва да разговаряме с един събеседник.

Много пъти хората се записват на разни семинари за “ефективна комуникация” и първото нещо, което ви казват там е, как да говорите. Ами, не! Не е толкова важно как говорим, а какво и защо казваме. Когато знаем “какво” и “защо”, “как” ще дойде.

В наше време обаче екраните все повече изместват контакта лице в лице. Това създава изцяло нов етикет на общуване, без език на тялото, без емоция, без наблюдаване на моментната реакция на човека срещу нас. Това е и причината подробно да разгледаме всички особености на интернет комуникацията.

Важно е, когато говорим, и да се чуваме.

При чатовете ни липсват елементи на комуникацията. Там много често елементите от пъзела ги украсяваме в собствената си глава: “Сега това защо ми го написа?” или “Защо не ми писа?”.

Достъпността на интернет пространството дава възможност на всеки от нас свободно да изрази мнението си по всевъзможни въпроси. Но какво се случва, когато негативното мнение премине границата на конструктивна критика и се превърне в хейт? В епизода с Младен Владимиров обсъждаме не само как да се справим с хейта, когато е насочен към нас, но и как самите ние да бъдем по-отговорни към средата си и да не подхранваме този език на омразата.

Критиката трябва да те активизира, а хейтът е нещо, което те блокира. Хейтът стана автоматизиран в наши дни.  Ние вече не се замисляме, когато хейтим. Мразим на ангро. Хейтът е негативна енергия, пречи и не генерира светлина.

Опитайте се да говорите без много паразитни думи, да говорите простичко, така че да ви разбере и дете от детската градина, и учител, който не иска да ви изпита. Не трябва да сме много сложни. Не трябва да сме креативни, а съзидателни, а хейтът си е омраза. Когато говорим на български, това създава чувство за близост.
Подкастът Отвътре навън се реализира с изключителната подкрепа на УНИЦЕФ.

Това партньорство е повече от логично, защото УНИЦЕФ работи активно, за да подкрепи децата и тийнейджърите в България, като разработва национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите.

По данни на УНИЦЕФ много деца и младежи, включително в България, се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции. Пандемията от COVID-19, социалната изолация, нарушеният учебен процес, заедно с  безпокойството за семейните доходи и здравето, накараха много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си.

Психичното здраве е много повече от липсата на психично заболяване и включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То засяга нашите мисли, чувства и действия и определя как се отнасяме към живота, как общуваме с другите, как придобиваме знания и правим избори.

 

Може да харесате също: