Отвътре навън с Алекс Алгафари: Дишай, издишай

Сподели с приятели

В новия епизод „Дишай, издишай“ на подкаст поредицата Отвътре навън си говорим за ползите от дихателните упражнения, медитациите и като цяло практиките, които могат да ни дадат миг спокойствие в забързаното ежедневие. Гост ни е Александра Алгафари, която споделя и ни води през много от упражненията, за които говорим.

Гледай в YouTube:
Епизодът „Дишай, издишай“ е и в Spotify:
Откъси:

Дишането е един диагностичен инструмент дори. Като видиш един човек как диша, можеш да разбереш какво му се случва. Когато сме напрегнати или отпуснати, това се отразява на дишането ни. Когато сме развълнувани, възбудени, ядосани, всичко това по един или друг начин се отразява. А ние пък въобще не сме научени да му обръщаме внимание. Уж е нещо толкова просто, а това ни е най-бързото успокоително.

Много често си мислим, че сме забравили да вдишаме, а то обикновено е обратното. Не можем да вдишаме, защото вече има някакво количество поет въздух. По-скоро тогава има нужда от отпускане.

Дишането е свързано със симпатиковия дял на нервната система или иначе казано, това е активиращо, това, което ще ни задейства. 60% от енергията, която ползваме, идва от кислорода. При издишването е обратното – с парасимпатиковия дял, то е свързано с отпускането. Да въздъхна, да си отдъхна, да си почина. Много е важно да имаме баланс между двете в живота си.


Подкастът Отвътре навън се реализира с изключителната подкрепа на УНИЦЕФ

УНИЦЕФ работи активно, за да подкрепи децата и тийнейджърите в България, като разработва национална програма за подкрепа на психичното здраве на младежите.

По данни на УНИЦЕФ много деца и младежи, включително в България, се борят с тревожност, депресия, тъга и други отрицателни емоции. Пандемията от COVID-19, социалната изолация, нарушеният учебен процес, заедно с  безпокойството за семейните доходи и здравето, накараха много млади хора да чувстват страх, гняв и загриженост за бъдещето си.

Психичното здраве е много повече от липсата на психично заболяване и включва нашето емоционално, психологическо и социално благополучие. То засяга нашите мисли, чувства и действия и определя как се отнасяме към живота, как общуваме с другите, как придобиваме знания и правим избори.

 

Може да харесате също: