Отвътре навън с Младен Владимиров: Агресията в училище

Сподели с приятели

В този извънреден епизод на Отвътре навън говорим за агресията в училище. Гост на Полина Петкова е кризисният психолог Младен Владимиров.

Откъси от епизода:

„Булинг” (бел. ред.: от bully – тормозя, насилвам, малтретирам) е това, което подобно на китайската капка, те убива не със сила, а с постоянство. Той се проявява в 4 форми – физическо, психическо, кибер и социално изключване.

Хубаво е децата да намерят авторитет и сред връстниците си, да споделят с някого на тяхната възраст. Тогава субтитрите във филма на тяхното общуване изчезват.

Чуйте и в Spotify
Още послания от епизода, посветен на агресията в училище:

Децата може да са 20% от населението, но са 100% от бъдещето ни.

Хайде да мислим как да живеем здравословно, а не как да се лекуваме.

Хайде да мислим как да предотвратим домашното насилие срещу деца, жени, мъже, а не да мислим за мерки и ограничителни заповеди.
Хайде да се опитаме да работим с младежите как да ги върнем към спорта, а не да мислим програми за футболно хулиганство.
Хайде да помислим как децата да не се губят в планината, за да ги издирваме с дронове. Как да си изградят култура при бедствия и аварии.
Хайде да поговорим за екология и кога и къде се пали огън.
Хайде да им поговорим какво да хапват.
Хайде да поговорим с тях!

Съвременното поколение не следва учителя, то изследва, и ние трябва да дадем на младежите форми да изследват, вероятно и да подобрят това, което се случва.

 

Може да харесате също: