Inhaler: Групата, която ще подгрява Arctic Monkeys на пристанището в Бургас

Сподели с приятели
Кои са Inhaler?

Inhaler е ирландска рок група, създадена от Илайджа Хюсън (вокал на групата), Робърт Кийтинг (басист), Джош Дженкинсън (китарист) и Раян Макмейън (барабанист). Тяхната музика е с инди звучене, но по нищо не отстъпва на определението за хубав алтернативен рок.

Бандата е създадена през 2012 г., а името е измислено през 2015 г. Първата песен, която момчетата издават, е със заглавието „I Want You“. Следващите парчета, които излизат през 2019 г. са „It Won’t Always Be Like This“, „My Honest Face“ и „Ice Cream Sundae“. Те са на 5-о място в класацията на BBC „Звукът на 2020 г.“. През същата година пускат сингъла „We Have to Move On“, а през март тази година песента „Cheer Up Baby“. Няколко месеца по-късно, на 16 юли, пуснаха в продажба дебютния си албум, който носи името на песента им „It Won’t Always Be Like This“.

Повече за албума

Албумът на Inhaler „It Won’t Always Be Like This“, както стана ясно, излезе по-рано тази година. Освен дебютен за групата, той е пълен с разнообразни по идея и звучене песни. „It Won’t Always Be Like This“ е първа в листата. Тя е песента, която се отличава от останалите, не само защото албумът е озаглавен по същия начин, но и защото това парче носи силно послание: „Няма винаги да бъде така“. А това послание, съчетано с мелодията, превръща песента в истински хит.

В албума има парчета, заради които веднага ставаш да танцуваш в ритъма на музиката, като „In My Sleep“, „My Honest Face“, „Cheer Up Baby“ и „When It Breaks“. Има и баладични, със силен текст, които ни карат да се замислим, отнасят ни в един друг свят, по-лиричен и по-съкровен. От реалността ни откъсват „Slide Out The Window“,„A Night On The Floor“, „My King Will Be Kind“,„Who’s Your Money On“,„Totally“ и „Strange Time To Be Alive“.

 

Защо Inhaler?

Името на групата идва на шега. Една от сестрите на Илайджа предлага бандата да се казва „Инхалаторите“, тъй като Илай, както го наричат на галено, е астматик и често използва своя инхалатор. Идеята се харесва на момчетата и не след дълго избират да се наричат Inhaler.

Това име пасва идеално, но в музикалните среди вече съществува друга банда със същото, затова някои хора критикуват Илайджа и останалите за избора. Момчетата твърдят, че са проверили много усърдно преди да озаглавят групата си по този начин. Ясно заявяват, че са първите, които са заели това наименование. За тях няма значение, че названието  се повтаря. Те споделят, че съществуват и други банди с еднакви имена и биха се радвали на успехите и на другата „Inhaler“.

Първоначално Боно е против „Inhaler“

Илайджа Хюсън е син на световно известния рок музикант и вокалист на група U2, Боно. Въпреки това, той и Inhaler градят кариерата си самостоятелно. Дори още в началото, когато Боно разбира за групата, е против синът му да има своя банда. Легендарният вокалист предпочита детето му да завърши престижен университет пред това да следва неговия музикален път. След като вижда успехите на Inhaler Боно започва да ги подкрепя и сега е щастлив, че Илайджа е решил да следва мечтата си и не го е послушал навремето.

Бургас, 2022 г.

През 2022 г. Inhaler тръгват на турне в Европа. Те ще посетят Италия, Англия, Германия и много други страни. Освен на собственото си турне, те ще участват и на редица летни фестивали. Ще подгряват и Arctic Monkeys, които наскоро зарадваха българските си фенове с това, че на 12 август 2022 г. ще изнесат концерт на пристанището в Бургас. Очаква се лято 2022 г. да бъде незабравимо за българските фенове на рока.

Inhaler вървят по пътя на успеха

Тяхната музика е вдъхновяваща, музика с мисия да остави някакво послание, някаква следа. Момчетата от Дъблин целят с много труд и забавление да постигат още повече и да радват своите фенове с качествена рок музика. Те са готови да творят и да докосват с песните си. Има още много, което Илайджа, Раян, Робърт и Джош ще добавят към историята на рока.

 

От Кремена Паунова