Imagine Dragons – модерните икони на рока

Сподели с приятели

Историята на Imagine Dragons започва с вокалиста Дан Рейнолдс. Докато учи в университета Brigham Young в Прово, Юта, той се запознава с китариста Даниел Уейн “Уинг” Сермън. Двамата се свързват покрай общата си страст към създаването на музика. Скоро след това към тях се присъединяват барабанистът Даниел Платцман и басистът Бен МакКий. Така се оформя съставът, който 15 години по-късно ще бъде познат като Imagine Dragons – мултиплатинена рок група, носителка на Грами.

Комбинирайки наелектризиращ микс от рок, поп и алтернативни звуци, базираната в Лас Вегас банда владее сърцата на милиони със своите заразителни химни и емоционално заредени текстове.

В началото групата се сблъсква с типичните борби на всяка нова банда.

Изявите са в малки клубове в собствения им град, където изграждат посветена местна фенбаза. Въпреки това техният сингъл от 2012 г. „It’s Time“, успя да достигне до широката публика и да им донесе международно признание. Уникалната смесица от стихове във фолклорен стил и anthemic припеви показа отличителното им звучене, незабавно привличайки вниманието към техния талант.

А концертите им…

Те са наелектризиращи, с харизматичното сценично присъствие, мощни вокали и връзката с публиката на Дан Рейнолдс. С две думи – радиоактивно преживяване.

Освен с музикалната си кариера, Imagine Dragons се занимават активно и с филантропия, подкрепяйки различни социални и хуманитарни каузи. Те са открити защитници на правата на LGBTQ+ общността, повишават осведомеността за психичното здраве и проблемите, свързани с младежта и образованието, използвайки своята популярност за насърчаване на положителна промяна в света.

А ние сме открити фенове на Imagine Dragons, затова в следващите редове ще ви разведем из техния музикален свят и идеите зад някои от най-популярните им парчета!

Natural

Imagine Dragons е група, която влага частица сатира върху съвременния свят и неговите обитатели във всяка песен. „Natural“ не е изключение. Има много по-дълбок подтекст от всички предишни творби на групата. Тази песен е алюзия към съвременния свят, където всеки се бори да стигне до върха.

„Ще стоиш ли настрана, когато всеки от тях се откаже или предаде?“ – този въпрос се повтаря до края, като след това неговите отговори са различни. В припева на песента текстът придобива сатиричен характер.

По-добре е да си ловец, отколкото плячка

С тази фраза песента изобличава съвременното общество, което в името на своето благополучие е готово да унищожи всичко. Унищожени съдби на хора, убийства, скандали – това е цената на успеха.

„Вярвам, че когато наистина се научиш да обичаш себе си, осъждащите очи и омразните думи стават безсмислени. Natural означава да намерите себе си и да желаете, и да можете да се противопоставите на всичко, което се изпречи на пътя ви.” – споделя Дан Рейнолдс.

Natural

A beating heart of stone

You gotta be so cold

To make it in this world”

 

Believer

Това е първото парче от албума им „Evolve”, излязъл през 2017 г. Чрез него те успяха да ми докажат, че когато в музиката си отразяваш това, което се случва в живота/душата/съзнанието ти, винаги някой ще се припознае в  думите ти и по този начин ти ще му въздействаш.

„Believer” успя да се превърне в универсален мотиватор. Работи еднакво добре в най-различни ситуации – от тренировка във фитнес зала до момента, в който осъзнаеш, че се намираш в екзистенциална криза.

Singing from heartache from the pain

Taking my message from the veins

Speaking my lesson from the brain

Seeing the beauty through the…

Pain!”

 

Bones

Песен за вътрешната сила и вяра в себе си за преодоляване на трудни моменти в живота.

My patience is waning

Is this entertaining?”

 

Demons

Това парче да звучи в слушалките ти по време на среднощна разходка, докато демоните се блъскат в съзнанието ти… Душевен мир!

When you feel my heat, look into my eyes

It’s where my demons hide

Don’t get too close, it’s dark inside

It’s where my demons hide”

 

Thunder

Песента е автобиографична както за групата, така и за Дан Рейнолдс. За всички предизвикателства в живота, проблемите в училище, изритването от колежа, до постигането на дългогодишните мечти.

В текста Рейнолдс споменава, че като дете е мечтал да стане суперзвезда и е отнесъл доста подигравки от приятелите. В свое интервю за Las Vegas Review-Journal, той споделя, че точно тези подигравки са предизшикали в него гняв, който впоследствие се е оказал гориво за изкуството му.

Kids were laughing in my classes

While I was scheming for the masses

Who do you think you are?

Dreaming ’bout being a big star

They say, “You’re basic”, they say, “You’re easy”

You’re always riding in the backseat

Now I’m smiling from the stage while

You were clapping in the nosebleeds”

 

Whatever It Takes

Окей, мисля, че Imagine Dragons ме вдъхновиха до такава степен, че аз самата да поискам да споделя един от демоните си, който всъщност е един от най-големите ангели в живота ми. Добре, това не съм го споделяла на никого досега, но всеки път, когато съм в самолет, преди излитане в главата/слушалките ми (ако имат батерия) звучи:

I’m ready for whatever it takes

‘cause I love the adrenaline in my veins.”

Представете си какъв филм… :’)))

А песента „Whatever It Takes” сама по себе си е химн, възхваляващ устойчивостта и постоянството, когато сме изправени пред лицето на трудностите. Текстът въплъщава идеята, че колкото и обезсърчително да е предизвикателството, с правилното отношение и мислене можем да преодолеем всичко.

Той също така говори за това как можем да поемем контрола над собствената си съдба, откъсвайки се от очакванията на обществото и преследвайки собствените си мечти. Припевът подсилва това послание с „I do what it takes“ и „I’m ready for whatever it takes“, намеквайки, че нищо не е твърде трудно, ако сме готови да направим всичко необходимо, за да успеем.

I’m just a symbol to remind you that there’s more to see”

 

Radioactive

Wink-wink за всички, които предстои да бъдат/са били в радиоактивната зона на концерт на бандата.

В песента се споменава за апокалипсис и подобни неща, но всичко това е само преносно. Метафора – песен за издигането и самоусъвършенстването, а също и за личната борба на Дан Рейнолдс с депресията и тревожността.

All systems go, the sun hasn’t died

Deep in my bones, straight from inside”

 

Като една от най-влиятелните групи на своето поколение, историята на Imagine Dragons е история на упорита работа, решителност и музикални иновации. С всеки следващ албум те продължават да ни доказват, че са много повече от артисти, оглавяващи класациите.

Те са културна сила, която продължава да вдъхновява и вдига публиката в целия свят на крака. Техният път дотук е доказателство за умението на музиката да обединява и лекува, а влиянието им върху музикалната индустрия несъмнено ще остане дълго в историята.

От Ния Андонова

 

Може да харесате също: