За връзката между химията и живота

Сподели с приятели

За връзката между химията и живота в едно много специално интервю с Евгени Стателов, медалист на Международната олимпиада по химия в Париж, Франция. За много хора Евгени е медалист и млад учен, ние обаче го познаваме и като част от екипа на училищния вестник в Английската в Пловдив.  С него определено сме на “ти”.

Колкото и да си добър в нещо, трябва да знаеш, че има поне един по-добър от тебе, така че все някога ще загубиш. След това зависи от човека, как ще реагира. Аз се старая да остана спокоен и да се опитам да се подобря.

Има ли формула на успеха в твоя случай?

Един от най-важните елементи на успеха според мен е постоянството. В подготовката си за олимпиадата аз търсех информация от различни източници и решавах задачи от десетки различни места. На състезанието се изисква до такава степен да си подготвен, че дори да не си виждал такава задача, да можеш да я решиш. За да се постигне това, е нужен голям опит с всеки един аспект на химията.

Друг решаващ фактор е бързината, с която си способен да се справиш с даден проблем. Ако нямаш правилен подход, няма как да успееш. Олимпиадата в известна степен е и социално мероприятие – трябва да можеш да се отвориш към другите, да работиш в екип с тях и да поддържаш контакт. Но за мен най-важно е да се забавлявам. Ако това което правя не ми доставя удоволствие, няма смисъл от него. Ако трябва да изведем формулата на успеха на медалиста, тя би била:

ПОСТОЯНСТВО + ОБЩУВАНЕ С ДРУГИТЕ

Победите – ясно. Hо на какво те учат загубите?

Загубите те учат да бъдеш по-силен. Примерно, като пререшиш задачите на олимпиадата, които не си решил или като не се отказваш да опитваш отново и отново, да не се запъваш като говориш чуждия език… Колкото и да си добър в нещо, трябва да знаеш, че има поне един по-добър от тебе, така че все някога ще загубиш. След това зависи от човека как ще реагира. Аз се старая да остана спокоен и да се опитам да се подобря.

Каква е ролята на учителя в това да заобичаш един предмет?

Учителят е този, който може да ти покаже красотата на един предмет, но най-важното е сам да го обикнеш. Когато се появи преподавател с истинска страст към предмета, тогава той може да предаде тази любов към предмета и на учениците си.

Възможно ли е един учител да и ментор, и приятел?

Ако разглеждаме ментора като човек, който те насочва към успеха, да, един учител може да бъде такъв. Прекрасни са учителите, които обръщат внимание на потенциала на учениците си, подкрепят ги и се радват на отличията им. Срещал съм учители, които са ми предавали много повече от материал по предмета си – давали са знания за живота и света, които дълбоко ценя. Колкото до приятелството с един учител, в известна степен то е възможно, но по един по-колегиален и респектиращ начин.

Каква е връзката между химията и живота? Това, че познаваш химията, помага ли ти да проумееш основни процеси в живота?

С химията можем да си обясним натуралните процеси в света около нас, както и в самите нас, какво се случва около теб и с теб. Разбира се, тя сама по себе си не е достатъчна. Всички науки заедно дават общата картина на Вселената и начина, по който тя работи.

Кой е любимият ти експеримент и имал ли си инциденти в лабораторията?

Обикновено когато правя експеримент за пръв път и не съм сигурен какво ще се случи, се опитвам да съм подготвен за всяка ситуация. Но невинаги предпазните мерки са достатъчни. Веднъж, например, по погрешка разлях много лесно запалимо вещество върху работната маса. Резултата мога да опиша само като кръгче от пламъци около епруветката.
В друг случай, извън лабораторна обстановка, с приятели решихме да направим опит, който включва горене, по средата на една градинка. Накратко, изгониха ни и заплашиха, че ще извикат полиция.
Ако трябва да избирам любим експеримент от учебния материал, най-вероятно ще избера един конкретен, включващ глюкоза. При него се наблюдава плавна промяна на едно вещество през няколко цвята, което винаги ме е запленявало.

Какви са другите ти интереси?

Още от малък много обичах историята. Дори си мечтаех някой ден да стана археолог. Освен това, много харесвам различните езици, като произходът им ми е особено интересен. През свободното си време обичам да излизам с приятели сред природата. Нямам търпение да опозная живота в Германия, когато замина да уча там.

Разкажи ни повече за работата си в училищния вестник.

Вестникът, както за мен, така и за много други, до голяма степен е свързан с израстването в гимназията. Той не само ми даваше известно бягство от ежедневието, но и ме караше да се чувствам като част от едно цяло. Аз бях отговорен за изготвянето на кръстословиците и гатанките, свързани с учителите в ЕГ „Пловдив“. Тук, специално за възпитаниците на нашата гимназия, оставям една моя любима гатанка (Късмет с познаването!):

Човекът на всевъзможните формулировки на различни пожелания, които предизвикват усмивка у всеки, който ги чуе. Специалист на езика на собствения си предмет.

Каква музика слушаш?

Не отивам в крайности. Вкусът ми е по-скоро някъде по средата, а рокът има специално място в сърцето ми. Queen са една от любимите ми групи.

Какво вещае бъдещето?

Ще се занимавам с химия в университет в Германия, който се намира в по-малък град, защото предпочитам спокойствието и защото вярвам, че ще се доближава повече до етническата култура на страната. Нямам търпение да се запиша в някоя от доброволческите кампании на университета. Знам, че има специален клуб на младите химици, които чрез интересни експерименти се опитват да заинтригуват малки деца.
Също така се надявам да срещна приятни хора. Очаквам  пътешествия.
След университета ми се ще да работя и в Германия, и в България. Във всеки случай съм сигурен, че искам да вдъхновявам младите хора, да им помагам да разбират и обичат химията.

Как си избра университета, в който искаш да учиш? Коя е най-вълнуващата част от следването там?

Изборът на университет не беше лесен – първо всички университети в Австрия и Германия, където се учи химия, после ограничаване до само 4 – два в Австрия и два в Германия, които отговарят на критериите ми: да е сравнително малък град, нивото на преподаване на предмета да е високо и ако може да е в по-източната част на двете страни. Има доста интересни неща, които мога да споемна.

Едното са лекции на гост-лектори, тоест преподаватели от други университети, които представят областта на изследванията си. Това е добра възможност да добиеш представа за настоящите изследвания. Друго значимо нещо, свързано с университета, са концертите на не много известни музикални групи, които обаче правят качетсвена музика. И след дългия ден може да отидеш на концерт и да помислиш за други неща, не само за наука.

Кое е любимото ти място в Пловдив, което най-много ще ти липсва?

Градската градина е едно от местата, които най-много харесвам. Не бих казал, че някое определено място в града ще ми липсва, защото ми е по-трудно да се разделя с хората, които са ми приятели и най-вече с близките си. Все пак не е раздяла завинаги, нека не звуча толкова трагично, няма да ги виждам толкова рядко през годината всъщност.

 

От Анита Бaлабосова