Hayes & Y за смисъла на цвета BLUE

Сподели с приятели

TS Интервю

Hayes & Y със сигурност са една от любимите ни съвременни инди групи, като не говорим само за българската, а за световната инди рок сцена.

Обичаме да ги слушаме, да пишем за тях, да говорим с тях. Неслучайно избрахме тъкмо с тях да сложим начало на видео интервюта с артистите, които откриваме, или които ни вдъхновяват.

 

Ето ги първите ни герои, Hayes & Y, Exclusive!

 

Яна Стойкова се срещна с тях минути преди последния им концерт у нас, за да си поговорят…

За годините, когато се запознават в английската гимназия 

Ние сме от един клас в английската в София. Започнахме да свирим в 9-10 клас, един по един. Първо аз и един мой приятел решихме да свирим на китари. Купихме си китари и започнахме да свирим. След това започнахме да прикоткваме и други хора от класа, за да направим група. Първо се присъедини Боби, който беше барабанист и сега свири с други групи. После и Радо започна да ходи на уроци по китара, но се стигна до момента, в който имахме трима души на китари. Така решихме, че аз ще пея. Имахме нужда и от един човек, който да свири на бас. Намерихме го и целият клас събра пари, за да купим баса. Беше голяма мъка да съберем толкова пари. Месец по късно обаче той реши, че вече не иска да свири на бас и тогава се появи Ивайло. Буквално му връчихме баса! Такава е историята… Постепенно се научихме да свирим на съответните инструменти. И така вече 10 години.”

За вдъхновенията

Нова музика, която откриваме, концертите, на които ходим, желанието да творим. Ние правим и други неща, включително и видеата си. Креативният процес е пристрастяващ и когато започнеш да правиш нещо креативно, искаш да продължиш.
…и възможните бъдещи колаборации
Харесваме българските рап артисти, но проблемът е, че те пеят на български, а ние на английски и се получава невъзможна любов, но с удоволствие бихме колаборирали с Гена , Жлъч , Григовор, цялото крю.

За бъдещето на инди музиката
От гледна точка на бизнеса е добро, защото всеки има възможност да прави повече неща сам. Ние се записваме сами, продуцираме сами, издаваме сами. Това са неща, които преди не можеше да си помислим да правим, но в дигиталната ера, в която живеем, е възможно. От творческа гледна точна – ще видим.

И още много други интересни неща…

Очаквайте и следващите ни гости!

Може да харесате също: