Група Мерудия – завладяващи, интересни и много реге

Сподели с приятели

Група Мерудия – завладяващи, интересни и много реге! Срещаме ви с Веселин Йовчев (Весо) – вокалист и китарист на бандата. Намираме го в студиото му – малко, но много уютно, обсипано с плакати и инструменти.

Група Мерудия

Би ли ни представил група Мерудия?

От създаването ѝ досега групата често е променяла своя състав. Около 30 души са минали през нея в различни периоди. В момента на барабаните е Стефан Цеков, на бас Явор Милчев, вокал е Ася Пинчева, кавал, клавир и глас – Християн Георгиев, а аз съм на китара и пея. Свирим предимно реге музика, но често залитаме и към други стилове, продиктувани от групите, които харесваме – не се ограничаваме откъм жанрове.

Откъде дойде идеята за името на групата?

А на теб откъде ти дойде идеята за този въпрос?! Тя дойде доста банално. Когато ми дойде идеята да създам група, постоянно си отбелязвах различни думи, които ми правят впечатление и в един момент ми хрумна мерудия, която е гръцка дума, но по това време все още не го знаех. Реших, че би подхождала на това, което искаме да правим като музика.

Ако трябва да дам съвет на някого, който иска да измисли име на група – помислете какво ще излезе като резултат в Google на това, което сте намислили. Колкото по-оригинална е думата или фразата, толкова по-лесно ще бъдете намерени и няма да потънете сред информацията, която интернет ни предоставя. Като изключите някои готварски рецепти, които излизат под името мерудия в Google, останалото сме ние!

Група Мерудия

Лесно ли успявате да пишете нова музика като група?

Този процес невинаги е колективен. Някои от парчетата съм измислил съвсем сам, с други съм стигнал до определен етап и съм разчитал на помощта на останалите за довършването им. С някои се разбираме бързо, с други понякога имаме различен прочит върху музиката, което в първия момент леко ме дразни. Понякога обаче е по-добре да оставиш другите да си кажат собственото мнение по въпроса – накрая се получава още по-яко! Сам определено не можеш да постигнеш това, което могат група от хора, преследващи една цел. Всеки един от хората, които са се задържали по-дълго време в бандата, е оставил нещо от себе си.

Има ли някакъв музикален инструмент, който бихте въвели в бандата, и защо?

Може би за конкретно парче бихме. Има едно, за което се чудехме дали няма да е добре да се изсвири на гъдулка.

Група Мерудия

Имаш ли любим спомен с групата извън музиката?

Ние се забавляваме постоянно! Хубавото на групата ни е, че обикновено цари добро настроение. Не бих могъл да посоча един конкретен момент. Стараем се да си прекарваме добре всеки път, в който сме заедно. Никога не сме се събирали на репетиция, без да си кажем две-три излишни думи!

Какво обичате да правите заедно, когато не свирите?

Ние сме свързани в много други начала. Християн дори ми е кум! От години не сме ходили на море отделно. Факт е, че най-често се срещаме за репетиции и концерти, но винаги превръщаме тези срещи в забава. Би било доста скучно, ако се виждахме, само за да си изсвирим парчетата. Творческата ни енергия се изразява не само чрез музиката, ами и чрез най-прости шеги и закачки!

Кои са трудностите на това да си част от група?

Понякога се падаш в стая с някого, който хърка!

Само по любов ли правите музика, или това може да бъде реален бизнес?

Едното не изключва другото. Но връзката ни с музиката е по любов със сигурност.

Как ти се отрази изолацията през последните няколко месеца – имаше ли повече време да пишеш нова музика?

По-скоро се бях фокусирал върху други недовършени задачи, за които все не ми оставаше време. Не бих казал обаче, че бях изгубил вдъхновение – писах малко нова музика, която все още е недовършена. Имахме един Live stream концерт с група Ревю и съответно направихме няколко репетиции преди това, но първите седмици от карантината прекарах съвсем сам. Реално паузата при нас с Мерудия беше единствено концертна – не сме спирали да работим.

Как работят независимите артисти в България?

В момента предимно вкъщи.

Кога можем да очакваме нова музика?

Надявам се тази година да успеем да завършим следващия ни албум с Мерудия! Имаме няколко парчета, които вече са абсолютно готови – остана само да бъдат презаписани с някои малки промени. Хубаво е, че публиката е благосклонна и продължава да идва на наши концерти, въпреки че не сме пускали нова музика отдавна! Крайно време е да променим това. За себе си мога да кажа, че най-любимият ми момент от музицирането е работата върху нова музика. Колкото и да е готино да свиря по концерти, по-интересно ми е да седна и да работя върху някое ново парче и когато достигна до някакъв резултат, да съм първият човек, който го слуша!

Можеш ли да опишеш група Мерудия с три думи?

Раз, два три!

От Яна Пеева


Още от интервютата на Teen Station