Гроздовете на гнева I Litcast

Сподели с приятели
„Но истината е, че не можем да започнем живота отново. Започват живота отново само новородените. А ние с теб… всичко е зад гърба ни. Минутните изблици на гняв, хилядите картини от миналото — това сме ние. Земята, червената земя — това сме ние; проливните дъждове, прахът и сушата в течение на редица години — това сме ние. Не можем да започнем живота отново.“

 

Готов е вторият епизод от новата литкаст поредица на BAKC подкаст. Връщаме се две десетилетия преди „Лолита“, за да разгледаме един роман на друг литературен гений – Джон Стайнбек.

„Гроздовете на гнева“

Действието се развива по време на Голямата депресия в САЩ – период на икономически крах и невиждани финансови сътресения. Стотици хиляди, мнозина от които фермери от Средния Запад, са принудени да емигрират, за да търсят по-добър живот в богатите райони на страната. Сред тези стотици хиляди са членовете на семейство Джоуд, като романът се фокусира главно върху Том Джоуд – наскоро излязъл от затвора втори син на семейството, който се връща в семейния имот, само за да го види изоставен и полуразрушен.

Впоследствие, заедно с Джим Кейси (бивш проповедник), се среща със семейството си и всички заедно потеглят към „обещаната земя“ Калифорния. Пътят е дълъг, изтощителен и семейството губи не само някои от членовете си, но и надеждата, че в Калифорния животът им ще бъде по-хубав. От друга страна историята не е песимистична, тя е за постоянната надежда, която ни съпътства дори в ада, тя е едно постоянно надяване, едно постоянно търсене.

Романът е и социална критика, пропита със стряскащия реализъм на Стайнбек. Произведението разкрива условията, в които са принудени да живеят преселниците, като всеки който се осмели да поиска някои основни удобства и права бива обвинен за „червен“ от собствениците на плантациите и техните доверени.

„Не, докато не се разправим с тези лагери, мира няма да имаме. Току-виж, и чисти чаршафи ни поискали.“

Ироничното в случая е, че след публикуването на романа самият Стайнбек също бива наречен „комунист“ от Фермерската асоциация в Калифорния. Други важни, засегнати теми са отчуждението от природата, религията, сблъсъкът с технологията и експлоатацията. Освен всичките си достойнства „Гроздовете на гнева“ със сигурност е актуален роман. Може би бихме могли да научим нещо от него и за съвременните преселници, прогонени от домовете си, пътуващи с несекващата надежда за по-добър живот.

Чуй епизода в Spotify
Или в Mixcloud