Гроздан Михайлов – стилистът, работил за Years & Years и Rina Sawayama

Сподели с приятели

Гроздан Михайлов е моден стилист, познат със своя занаят не само в България, но и в чужбина. Неговият талант може да проследим през годините чрез работата му в различни модни кампании, както и с много български изпълнители като Лили Иванова. Едни от последните му проекти са музикалните клипове на Years & Years и Rina Sawayama, за които си говорим и в това интервю.

Как разбра, че модата е твоето нещо и как разви своя талант с течение на времето? 

От много ранна детска възраст започнах да развивам интерес към модата, към това как изглеждам, когато излизам. По-късно като ученик започнах да експериментирам много със стиловете. Минал съм от метъл през поп до скейт и техно културите. Първата работа, свързана с професията ми, започна в Ялта и Червило, където обличах пърформарите. Бях на 18. Вече знаех какво точно искам.

Какъв е твоят процес на работа и откъде черпиш вдъхновение? Как се заражда дадена идея?

С времето и натрупания опит (13 години) съм минал през всякакви процеси на работа. Всеки един проект е толкова различен сам по себе си. Вдъхновението винаги идва от различно място, човек, момент, чувство. Не обичам да правя много рисърчи, когато ми дадат дадена задача. Предпочитам да градя образите на базата данни, които съм натрупал, не да отворя Pinterest и да разглеждам чуждите превъплъщения и идеи.

фотограф: Lora Musheva/Four Elements

Каква е твоята философия за модата? Какво би искал да виждаш повече на модните подиуми, а и извън тях?

Не се имам по никакъв начин за философ относно модата, аз играя с нея.

Как би описал стила си? Водиш ли се по трендовете в работата и в личния си стил?

Всички, с които работя, казват, че моят стил е разпознаваем. Мисля, че това е най-висшата форма на хармония със самия себе си. Да съм постигнал точно това. Когато някой погледне дадена работа, да открива мен в нея.

Какво да правим, ако не знаем какво да си облечем? Какъв е твоят go-to look?

Go all black.

Как инкорпорираш queer културата в работата си?

It’s kinda a trend now.

Имал ли си възможността да се реализираш в чужбина и ако да, защо избра да останеш в България? 

Имал съм, разбира се. Обичам си София. Тук се снимат световни продукции. Предпочитам да се развивам в нашата страна, каквито и политически гадости да се случват.

Какъв съвет би дал на младите, които искат да се занимават със същото като теб? 

На мен ми се получи по най-лесния и ненапънат начин. Не съм от хората, които се бутат и натискат напред-назад. Бъдете които сте, не изневерявайте на себе си и на своето виждане, не давайте на никого да го поставя в рамки или да го изкривява.

Кое намираш за по-удовлетворяващо – работа със списания (editorials) или участието в продукции като музикални клипове?

Много са различни. И двете носят огромно удовлетворение, просто различно заплащане, хаха.

Как протече подготовката ти преди снимките на „Hold the girl” и „This Hell”? Имаше ли указания какво точно очакват от теб? Как избраха целия български екип да участва в снимките на музикалните клипове? 

Звъннаха ми от Four Elements (компанията, с която работя) и казаха, че имат нещо интересно за мен. С тях снимахме Sigrid, Years & Years, Rina Sawayama и Elie Goulding. Оказа се, че аз следвам Рина и никога не съм знаел, че тя е музикант, просто съм се кефел на фийдa ѝ, и на това как изглежда. Подготовките и за двете видеа бяха голям фън. Аз и асистентите ми имахме малко време за супер много неща. Боги търчеше за каубойски ботуши из цяла София, докато аз и Вальо преравяхме киноцентъра в Бояна.

фотограф: Lora Musheva/Four Elements

В „Hold the girl” и „This Hell” Рина и кастът имат специфичен glam cowboy/prairie стил. Какво послание се стремяхте да отразите, и това ли е цялостното усещане на нейния нов албум и „ера”? 

И за двете видеа всичко идва от режисьора и това какво те си представят. И от творческия директор на Рина, и нейната стилистка. Показват документ със събрани и точни референции.

фотограф: Lora Musheva/Four Elements

Запозна ли се отблизо с Рина Сауаяма, каква е тя като човек и артист по време и след снимки? 

Да, винаги се запознаваме с изпълнителите. Тя е прекрасен артист и голям професионалист.

фотограф: Lora Musheva/Four Elements

Интересни истории от работата ти?

Най-забавно беше с Оли от Years & Years. Той се влюби в моето куче Пока. Снимахме два дни и всеки един момент в който камерата спре той беше с нея.

Когато трябва да направиш стайлинг на даден музикант, обграждаш ли се с музиката му, за да опознаеш по-добре тях и тяхната естетика/vibe?

Да, ако не съм запознат с творчеството на артиста – задължително ги изучавам.

фотограф: Lora Musheva/Four Elements

А каква музика слушаш? Какъв е плейлистът на живота ти?

Слушам много различни стилове – всичко зависи от момента и настроението. Смея да твърдя, че имам хубав вкус за музика.

Какви са бъдещите ти проекти?

Няколко музикални видеа, един сериал, два филма и една реклама.

Нещо, което би искал да споделиш с нас за финал?

Обичайте и ценете. 🙂

 

Интервюто е на Поли Петрова

 

Може да харесате също: