Група Froyd за музиката, която ги вдъхновява I 10/10

Сподели с приятели

Каква е музиката, вдъхновила музикантите, които вдъхновяват нас? За това разказва подкаст поредицата ни 10/10. В този епизод участват момчетата от група Froyd (Фройд) и слушаме артистите, от които те са повлияни. От Arctic Monkeys, Television, Mac DeMarco и Billy Cobham до Sex Pistols.

Кои са те?

Запознайте се Иван Стефанов (вокал и китара), Михаил Недялков (бас), Иван Станчев (саксофон и пиано) и Крис Сергинов (барабани)! Froyd е първата банда от България, част от проекта за обмен на вдъхновение и сцена с групи от Великобритания – Camden Nights. Само за 2 години успяват да стигнат и до подписване на мениджърски договор с L’Evil Music и така Froyd завършват 2019-а с нов екип зад гърба си, албум и много изненади за 2020-а г.

В началото Froyd е експериментална формация, повлияна от пънка на ’70-те години и българския Ню уейв в лицето на групи като Кале и Ревю. В този експериментален дух групата избира името Froyd, тъй като текстовете на първите песни изолират всеки опит за наративност и са плод на подсъзнателен автоматизъм. Работата в тази посока оформя дебютния албум, концептуално записан в мазе с два вокални микрофона, висящи от тавана.

По-късно влиянието от „суровия” пънк на ’70-те постепенно преминава в алтърнатив и инди звучене. Основен фактор за промяна на посоката са групи като The Alan Parsons Project, ранният Genesis и инди вълната от последните десет години (Arctic Monkeys, The White Stripes, Cage The Elephant, James Supercave). С вдъхновението от тези нови влияния бандата записва втория си албум – Frankfurt. В него дигиталният синтезатор измества саксофона, а по-голямата част от албума е на български език. Според традициите на ранното инди, албумът е записан самостоятелно от групата в тяхното мазе-репетиционна.

От началото на съществуването си групата свири активно както в София, така и в клубове из страната. Успяват да спечелят одобрението на популярни български банди като Ревю и Уикеда, които споделят сцената и феновете си с Froyd.