Френската инди сцена

Сподели с приятели

Море и юлска жега. Лежите на яркожълтата хавлия с най-хубавия чифт слънчеви очила. Онези готини ретро очила. Решавате да сложите слушалките в търсене на перфектния музикален съпровод към този типичен летен ден. Пъхате слушалките, заглушавайки шума на вълните и виковете за приближаващата топла царевица. Ами сега? Ако сте като мен, определено ще прекарате поне десет минути, преслушвайки плейлист след плейлист, артист след артист. Нищо не ви грабва. Търсите друго. Ето къде идва на помощ днешната статия, посветена изцяло на френската инди сцена!

Ще се докоснем до артисти, които самата аз открих съвсем наскоро, но не спрях да въртя отново и отново. Убедена съм, че не ви е хрумнало да си пуснете точно френско инди, но е време сериозно да помислите дали пък този жанр не е перфектният за един спокоен ден на брега на морето…

 

Grand Blanc

Започваме с една от най-слушаните от мен банди! Беноа и Камий (вокали), заедно с Люк и Винсент (електроника) се запознават в малкия североизточен френски град Мец. Скоро след първата им среща се установяват в Париж, едва на 20, в търсене на нови възможности. Е, успехът не закъснява. Бързо подписват договор с френския лейбъл „Entreprise“ и през 2016 издават своя първи албум „Mémoires vives“.

Две години по-късно излиза и тяхното второ CD „Image au mur“. Самите те в интервю признават, че работят по нова музика. Нямам търпение да продължа да се гмуркам в техния океан от мелодия и вокал, на моменти звучащ дори леко психо, но все толкова приятно за ушите ми!

DIMANCHE

Буквално преведено „Dimanche“ от френски означава неделя. Неслучайно и групата се нарича така – тя залага на поетичните текстове и спокойната музика, с която да се отпуснем именно подобно на този последен ден от седмицата, предназначен за душевно прочистване и спокойствие. Парчетата им разглеждат предимно темата за любовта, но често възпяват и самотата и разбитото сърце. Двете противоположности, нали?

Засега са издали само един албум през 2019 г., „Bleu ruine“, но имат и няколко сингъла, с които да поддържат страстта на почитателите си. DIMANCHE определено са моят избор за музика през мързеливите горещи летни следобеди, прекарани със студена напитка в ръка на дивана!

Ajar

Артист, в чиято музика можем да чуем дори рап и латино нотки. Признавам си, не харесвам особено френския рап, но при Ajar той звучи изключително приятно. Макар да не успях да намеря информация за него самия, с гордост твърдя, че той е едно от най-добрите ми летни открития тази година. Влюбих се в музиката му от първото слушане. Сложа ли слушалките, веднага се пренасям в някой френски курорт сред палми и шум на вълни. Определено дайте шанс на Ajar, а ако ви е допаднал неговият стил – удоволствието ще е изцяло мое. Пак заповядайте!

Choses Sauvages

Понякога наистина ми се ще да живеех във Франция, за да имам възможността да ходя по клубове и фестивали, където да се отдам истински на подобни инди артисти! За момента обаче мога единствено да пренеса тази атмосфера вкъщи чрез Spotify и YouTube. Но нали знаете – мечтите са безплатни. Хубаво е да си го припомняме понякога.

Енергията, която носи музиката на Chose Sauvages, ни кара веднага да се откъснем от външния свят. Китарните рифове, диско звученето и басовете създават чувство дори за фънк и пънк. Въпреки това цялостното усещане, което ще оставят у вас техните парчета, е за един dreamy вайб. Песните им на моменти могат да ви се сторят по-мудни, но повярвайте ми – перфектни са за моментите, в които търсите нещо отпускащо.

Claire Faravarjoo

Френски инди артист, който често може да бъде намерен в малките парижки клубове, където всеки сякаш се откъсва от самия себе си. Нейният първи и засега единствен албум от 2020 г. „Nightclub“ е химн на младостта, а името е вдъхновено именно от участията на Клер в нощни заведения. Самата тя е печелила множество награди и фестивали от излизането на първото ѝ EP „Minuit“ през октомври 2017 г.

Определено смятам, че този френски артист заслужава много повече слушания в Spotify. Ето защо ви споделям за нея – смесицата от диско, електро, поп, инди ще ви заинтригува, а ако все пак не е вашето, то поне ще сте дали шанс на Клер да ви докосне.

Lewis OfMan

И ето, успешно стигаме до последното ми предложение – Lewis OfMan, когото някои от вас може и вече да познават. Една от най-популярните му песни носи името „Flash“ и задължително попада във всеки мой летен плейлист. Артистът сам споделя, че музиката му е като едно обширно летище – пренася всеки слушател на място, на което той сам иска да бъде, слушайки парчетата. Всеки е свободен да ги интерпретира по свой собствен начин. Затова сега затворете очи, пуснете си някое негово парче и си помечтайте на воля! Та нали именно за това са тези летни месеци – да си починем от ежедневието и да попаднем в плен на новите приключения и възможности, откриващи се на хоризонта!

Ако все още не сте изцяло в лятно настроение, надявам се поне малко да съм ви помогнала да внесете жегите и слънчевите лъчи в себе си! И тъй като преминахме успешно през всички мои инди предложения за вас, е време да споделя и за плейлиста, който направих специално по повод днешната статия. В него ще откриете по едно или повече парчета именно на артистите, за които говорим. Стискам палци с него да намаля търсенето на подходяща музика за плажа – проблем, за който говорихме в началото. Затова слагайте слушалките и се отдайте на своето инди приключение. С риск да се повторя – мечтите са безплатни!

От Яна Пеева