Hobo Johnson

Сподели с приятели

Има артисти, които впечатляват с креативност, и такива, които впечатляват с автентичност. Тревожният и малко невротичен рапър Франк Лопес, по-добре познат като Hobo Johnson, е от вторите. Той просто избухва във всяко едно от своите видеа и по този начин изгражда свой специфичен стил. Текстовете му са изградени върху лични истории и всяко негово парче предизвиква очакванията на феновете. Различен свят, отвъд познатите и приемливи наши граници.

Препоръчваме гледането на клиповете за пълно изживяване.

Peach Scone

През 2018 Hobo Johnson and The LoveMakers пуснаха музикален видеоклип на песента Peach Scone като част от конкурса на NPR Tiny Desk. Видеото изразява специфичния стил на бандата – особена смесица между хип-хоп, поезия, а в това изпълнение дори граничи с театър. Клипът, който създава особен тип неудобство в публиката, събра милиони гледания и Hobo Johnson and The LoveMakers станаха известни „за един ден“.

Hobo Johnson Prepares For His Last – Hobo Johnson (Hobo Johnson and His 94 Corolla)

Вдъхновяващо е, че сам продуцира музиката си. Не е пионер в това, но е част от едно силно разрастващо се общество на „домашно направената музика“ или DIY scene в САЩ и Западна Европа, където е все по-често срещано артистите да продуцират сами музиката си. Hobo Johnson е пример, че това  може наистина да доведе до успех. Както и до една своеобразна революция в музиката в сравнение с времената, когато единственият ти шанс да бъдеш записан и да пробиеш, е да подпишеш договор с продуцентска къща.

Когато Франк е на 19 години, баща му го гони от вкъщи и той живее няколко месеца в колата си. Което не го спира тогава да запише първия си албум – Hobo Johnson and His 94 Corolla (2015).

Subaru Crosstrek

Честният рап е новият рап!

Romeo & Juliet

Вторият албум – The Rise of Hobo Johnson (2017) получава голяма популярност няколко месеца след издаването си заради видеото за конкурса на NPR Tiny Desk. Така групата успява да подпише договор за разпространение и нещата тръгват нагоре.

In my memory, I can hear

Chopin’s Nocturnes playing in the background

A slow train wreck, you’ll close your eyes

But forever hear the sound

And boy it’s tough

‘Cause thats the sound of people falling out of Love

All in my Head

Третият албум на Hobo Jonson, The Fall of Hobo Johnson, е по-рафиниран, но също толкова истински, емоционален и креативен. Той излиза през 2019 с договор с Warner Records.

They sell water soon enough they’ll sell air

They sell dirt and no one even cares

Someday, someone will buy the whole fucking moon

And charge to change the tides you would pay, I’m sure

Mover Awayer

Fear the man who lives without love

And the lover who lives without fear

Fear the man who always wants to fight, he’s not a talker

Fear the talker who never wants to fight

He’s got no guts

I just want a dog

Можеш ли да имаш всичко?

You know I really want a dog

And a wife who loves to talk about the day that she had

I want a house that’s on a street, that’s on a hill

In a community with other people just like me

Father

My dad taught me ’bout

The story ’bout the birds and the bees

When the bees turn into wasps and take half of everything

He sounded sure, that a bird doesn’t need a full nest

But a bed for our bird heads to rest

Ugly Kid

Кой не се е чувствал грозен!?

Happiness

Текстовете му са като емблема на съвременния живот и засягат наболелите теми като душевното здраве, социалната тревожност, страховете и вътрешните несигурности на един човек (и творец). Те са едни от големите теми на десетилетието. Hobo Johnson говори за нещата от личен опит, но говори на всички ни, защото можем да се припознаем в тези истории и да ги съпреживеем. Точно това го прави толкова въздействащ артист.


От Стоян Костадинов

Бонус:

Може да харесате също: