От А до Я: Фотографията – хоби by default

Сподели с приятели

В шестия епизод на От А до Я ми гостува лондонският документален и комерсиален фотограф Ясен Григоров, още познат като YGREQ, за да си поговорим надълго и широко за попрището му като изкуство, хоби, висше образование и кариера.

Ясен е възпитаник на Университета на Уестминстър, Лондон, където тази година завърши бакалавърската си степен в областта на фотографията. За него фотографията не е просто начин да запази момент или пейзаж от годишната си ваканция, а начин да предаде идея и съобщение и да изрази чувство. Както всеки друг фотограф от XXI в. Ясен има дигитална камера, но стига проектът да го позволява, винаги би избрал една от аналоговите си камери.

Tой не се придържа само към познатите ни 35mm, а използва large format и дори панорами в работата си. Последният му документален проект “Образцов Дом” всъщност е сниман точно на large format, което съвсем не е по случайност: “Избрах го, защото е тромав.” – споделя Ясен. Съвкупността от майсторски кадри и въздействащ текст правят “Образцов Дом” това, което е – поредица от изображения, които рисуват трагичната картина на забравения български северозапад и обезлюдените му селца, които сякаш са подминати от модернизацията. 

 

 

 

 

С Ясен си приличаме по няколко неща, като изключим дългите коси и височината. Като започнем от общата любов към фотографията като изящно изкуство и стигнем до архитектурния брутализъм. Колкото и да ни харесва да си говорим за разни сгради и пространства, в епизода се фокусираме върху първото.

И двамата правим бабешките си стъпки във фотографията през тийнейджърските си години, но не след дълго осъзнаваме силата ѝ. Най-вече обичаме майсторските произведения – тези, които говорят, а не са само благи за очите ни. Тези, които не са просто заснети, а са добре обмислени и в които всеки детайл има значение. Тези снимки, които трябва да погледнеш два, три, четири пъти, за да сглобиш цялата история, която разказват.

 

Зададохме си въпроса колко от снимките, които виждаме ежедневно, са всъщност такива. Колко от фотографите наистина създават такива произведения и какво всъщност хората ценят в еднаквите изображения, които са в #trending на Инстаграм. Това пък ни даде храна за размисъл и в друга посока – има ли смисъл изобщо да учиш фотографията в университет? Все пак, толкова много известни YouTuber-и фотографи казват, че няма смисъл. Ясен отговаря и на двата въпроса едновременно: “Мисля, че е излишно да казвам, че очевидно не вярвам в YouTube концепцията, след като съм вътре с нещо от рода на 30 хиляди паунда за това образование. Най-доброто на което [YouTube] може да ви научи е да снимате като някой друг.” 

 

В епизода коментираме ползите от това да изберете фотографията като висше образование и дори като кариера. Споделяме различни похвати, които могат да ви помогнат как да направите едно качествено изображение, което говори, защото се оказа, че композицията не е достатъчна. Нещо повече – обсъждаме популярни снимки, които се продават за милиони и какво ги прави толкова ценни. Най-вече даваме отговор на вечната дилема – филм ли се казва, или лента. Всичко това в поредния честен разговор От А до Я.

Можете да научите повече за работата на Ясен Григоров @ygreq в Инстаграм и в сайта му www.ygreq.com