Foo Fighters – learn to fly!

Сподели с приятели

Ако попитате някои от героите на грънж сцената защо тъкмо в Сиатъл се ражда тази музика, те ще ви кажат, че когато вали като из ведро 24/7, няма какво друго да правиш освен да свириш в някой гараж. Историята на Foo Fighters също тръгва от там.

Те са една от най-ярките американски алтърнатив рок и пост-гръндж групи и една от най-важните в историята на рок музиката в края на 20. и началото на 21. век. Групата се ражда през 1994 в Сиатъл, където започва и гръндж групата Nirvana, която е смятана за пряк предшественик на Foo Fighters. Основател е тъкмо бившият барабанист на Nirvana – Дейв Гроул, който я създава половин година след самоубийството на Кърт Кобейн, вокалиста на Nirvana. В състава на Foo Fighters присъства и един от сесийните китаристи на Nirvana – Пат Смийр, макар за десетина години да отсъства от състава ѝ, преди да заеме постоянно място в нея. Барабанист на Foo Fighters беше невероятният Тейлър Хокинс, избран за „Best Rock Drummer“ през 2005, който помага и за беквокалите в песните на групата.

През кариерата си Foo Fighters общо са продали 12 милиона копия само в Съединените щати (смятано до 2015) и със страхотната си музика са спечелили награда „Грами“ в категория „Best Rock Album“ за четири свои албума. Завинаги ще останат в историята с най-големите си хитове като „Best of You“, „The Pretender“, „Everlong“ и „Learn to Fly“.  Двигател на бандата от създаването и до днес е Дейв Гроул, виртуозен барабанист, китарист, фронтмен, текстописец и композитор, но още експериментатор и ментор.

Ето някои от песните на Foo Fighters, които разказват чрез лириките си историята на музиката.

Foo Fighters- 10-те най

Big me

Песента, която слага начaлото на Foo Fighers. Годината е 1993-та.

За този период Дейв Гроул споделя: „Помня деня, в който отново изпитах желание да правя музика, чувство на вдъхновение и свобода. Наех студио за 6 дни и записах 4 песни. Сам. От барабаните, през китарите, баса, вокалите… На касетата написах Foo Fighers, защото звучеше като име на банда.“

Big me to talk about it
I could stand to prove
If we can get around it
I know that it’s true

I should have known

Тази песен е посветена на Кърт Кобейн. Дейв я пише години, след като губи своя приятел и човека, с когото заедно създават едни от най-важните песни на 90-те. Това е и един от най-съкровените текстове, които Дейв Гроул някога пише.

I should have known that it would end this way
I should have known there was no other way
Didn’t hear your warning
Damn my heart gone deaf

Foo Fighters- Learn To Fly

Ако някога гледате лайф на групата в Италия, феновете там се подготвят с малки хартиени самолетчета, които политат към сцената, когато започват първите акорди на Learn to fly. Лириката и видеото са полет!

Run and tell all of the angels, this could take all night
Think I need a devil to help me get things right
me up a new revolution ’cause this one is a lie
We sat around laughin’ and watched the last one die

My Hero

Too alarming now to talk about
Take your pictures down and shake it out
Truth or consequence, say it aloud
Use that evidence, race it around There goes my hero
Watch him as he goes
There goes my hero
He’s ordinary

The best of you

“The best of you” или какво е да слезеш от барабаните и да се превърнеш във фронтмeн. Дейв Гроул споделя, че е осъзнал това чувство, когато е изпял точно тази песен пред над 100 000 души на Wembley.

I’ve got another confession to make
I’m your fool
Everyone’s got their chains to break
Holdin’ you
Were you born to resist or be abused?
Is someone getting the best, the best, the best, the best of you?

These Days

Песента е от седмия албум на групата Wasting Light, който е записан в гараж и за който получават награда Грами. Силно послание към музикантите днес:

„Във време, когато компютрите са навсякъде, все още е най-важно това, което е в сърцето.“

One of these days, the clocks will stop and time won’t mean a thing
One of these days, their bombs will drop and silence everything

Foo Fighters- The Pretender

I’m the voice inside your head you refuse to hear
I’m the face that you have to face, mirrorin’ your stare
I’m what’s left, I’m what’s right, I’m the enemy
I’m the hand that’ll take you down, bring you to your knees
So who are you?

Бонус:

If I were me

Преди няколко години Дейв Гроул режисира документален филм за звукозаписното студио, в което са записани някои от най-великите албуми в историята на музиката – Sound City Studio. През 90-те тъкмо в това студио Nirvana записват Nevermind – албумът, който променя не само живота им, но и лицето на музиката. Саундтракът на документалния филм събира велики музиканти в един общ проект.

Whisper all your secrets,
tell me all your lies.
screaming your confessions,
show me where you hide.
long your roots are lying,
deep within the dirt.
love already dying,
long before its birth.

От Александър Николов

Още от селекциите ни 10-те НАЙ.