Flowers на Майли Сайръс: Освобождаваща и токсична

Сподели с приятели

Говорили сме си вече колко непредсказуема може да бъде Майли Сайръс. С всеки проект прескача от жанр в жанр, от една тема в трета и все някак остава едновременно много в крак с времето и невъзможно автентична и лична. Запознаваме се с нова Майли всеки път. Това е чарът на младите музикални звезди: порастваме с тях. Но с последния си сингъл, Flowers, Майли определено казва на целия свят, че вече никога няма да бъде и не може да бъде нито Хана Монтана, нито бунтарката, люлееща се на demolition ball.

В някои интервюта след последния си албум, тя споделя, че осъзнава, че най-вероятно никога няма да напише песен, която да стигне популярността на Wreking Ball, която дълго време чупеше класациите през 2013.

Но ето, че след точно едно десетилетие (оф, не беше ли 2013 преди точно две седмици?!), тя постигна и повече.

Flowers е навсякъде:

звучи от всяко радио – стара и нова уредба кънти с гласа на Майли. Пазаруваме хляб и домати и като чуем песента, посягаме към цветята. Социалните мрежи ни бомбардират с всякакви видеа и мемета с песента за фон… Майли отново е на върха. И отново го прави с тайната съставка на песните си: автентичност.

Често в медиите не чуваме гласовете на жените, които са били публично обругани, насилени психически или физически или претърпели тежък развод. Дори в средите на Холивудските звезди това остава вярно. Кажете честно, за Брад Пит ли се говори повече след развода му с Анджелина Джоли, или за Анджелина?

В същата ситуация бе поставена и Майли.

След тежката си раздяла с актьора Лиъм Хемсуърт заради изневяра от негова страна, нейната перспектива остана извън публичното пространство. Жените някак винаги имат предимството да им се даде пространство да ги няма, отколкото пространство да се изкажат.

Майли решава, че моментът е настъпил всички да чуят какво точно мисли за Лиъм Хемсуърт и за последствията от развода. И го прави точно в свой стил.

Всяка фраза от сингъла ѝ Flowers може да бъде самостоятелен мотивиращ девиз.

Да, купи си цветята – за себе си и без повод. Да, напиши името си в пясъка и го огради с несиметрично сърце. Да, отиди да потанцуваш сам сред многото така, както само ти си знаеш.

Общото послание е ясно: човек може да бъде щастлив и без да е във връзка и може да обича себе си без чуждо съгласие или пригласие.

На повърхността, това е всичко, което Майли иска да ни сподели. Все неща, които всяко йога или пилатес интернет гуру повтаря постоянно. Но всъщност има нещо повече от просто „Обичай се какъвто си.“ и „Щастието идва отвътре“.

След като сингълът нашумя, фенове на Майли и жълтата преса извадиха архива и се задълбаха да изследват каква точно е била връзката между Майли и Лиъм дори преди скандала и последвалия развод. На повърхността изплуваха кадри, в които Майли предизвиква вечно сериозния Лиъм да разчупи леда. Дори на червения килим и под прожекторите, Майли не се стеснява и не се притеснява да бъде забавна, непредсказуема и провокативна.

Енергията ѝ би била заразителна… ако до нея не стоеше Лиъм Хемсуърт, чието смущение от действията на Майли е още по-явно изразено. Неодобрението му се пренася в контрол: от това да я хване под ръка и да я изведе от подиума за снимки, до това свъсен да ѝ прошепне нещо, от което Майли почти застива на място.

Кадрите разкриват една много неподходяща двойка.

С този контекст в предвид, всичките „обичай се“ и „не си сам, дори когато не си във връзка“ натежават повече на мястото си. Заради това „Talk to my self for hours/Say things you don’t understand“ се откроява като централна идея на песента. Можем дори да спекулираме, че Майли се е научила да оценява повече самотата още докато е била във връзка с Лиъм Хемсуърт.

Но има и нещо тъжно, че една такава себеутвърждаваща песен стана хит. Фактът, че песента стана толкова известна почти веднага след като бе издадена, може би разкрива нещо по-дълбоко за състоянието на човечеството като цяло в момента.

Сякаш ни обзема едно общочовешко чувство, че сме били предадени от някого.

Дали е заради несправедливостите, които преживяване всекидневно, дали е заради странните начини, по които правителствата се справиха с ковид кризата (и доста други кризи), или пък локдауните съвсем ни отчуждиха едни от други, всеобщото разочарование от съвремието някак е събрано в една романтична поп песен. Живеем с представата, че само всеки поотделно може да отговори на всичките си критерии и желания. И че да сме заедно, може да означава само затвор за личността. Все едно недоверието в институциите се е пренесло в личния ни живот… а дали е обратното?

Може такъв прочит да изглежда отвеян и спекулативен, но факт е, че около мен много хора в щастливи и стабилни връзки също се идентифицираха с песента. Може би и те се чувстват недостатъчно свободни. Което пък навежда на мисълта: наистина ли сме си самодостатъчни или само ни се иска да вярваме, че сме? Ами… Майли все пак публикува песента и без нашите уши, тя нямаше да стигне доникъде…

В крайна сметка, какво е искал да каже авторът май трябва да остане настрана от анализите. Майли е казала точно това, което е имала нужда да сподели. Важното е какво ние взимаме от песента. Аз бих казала, че не трябва да се чувстваме окуражени да се откъснем от всички и никога да не се доверяваме на никого.

Да, романтиката не е запазена само за двойки:

заведете себе си на по питие или на кино. Да, човек може да намери щастие и в моментите на самота. Да, любовта не трябва да е търсеният край, а част от цялото приключение. Но нищо от истински смисъл не е продукт от усилията на само един човек. Мисля, че и Майли би се съгласила. Обичайте себе си, но не мразете всички други и всичко друго за сметка на това.

От Яна Ц. Пеева

 

 

Може да харесате също: