Фестивалната култура I Подкаст 

Сподели с приятели

Усъвършенствала съм изкуството да избягвам хора. Знам точно къде мога да отида, в какъв момент от деня, за минимум социален контакт. Но има и моменти, в които си мечтая за многохилядна тълпа, блъсканица и шум: на концерт. Да си част от хиляди обезумели фенове на любимата си група е преживяване, което не може да се опише лесно, но аз пък обичам предизвикателствата. Намерих си и спътник за това ново предизвикателство и Поли Петкова от Отвътре навън и аз застанахме отново зад микрофоните за специален музикален епизод на тема „Фестивалната култура”. 

 

Може и да си мислите, че времето на фестивалите е отминало вече. Гласто ни се размина и тази година (в такава икономика кой има 2000 лв. за билет?!). Коачелата вече не помним, че е била. A to JazZ го посрещнахме и изпратихме с настроение, а EXIT остана в календара незадраскан…

Всъщност фестивалите все още са в разгара си и билети даже може да се намерят! В околността предстоят Sziget, SummerWell, че даже и местният Hills of Rock e oще част от upcoming събитията за годината. Затова не прибирайте все още куфарите и раниците в мазето, ами се поогледайте за възможностите да си изкарате един незабравим август. Не забравяйте слънцезащитен крем, репелент срещу комари, 3-4 тениски, чисти чорапи за всеки ден и два чифта затворени обувки, (че на концерти със сандали може да дадат фира един два пръста, внимавайте!) И следния списък от препоръки от препатили фест-маниаци: 

  1. Разпечатан билет

Да, в дигиталната ера сме. Не, това невинаги минава пред здравеняците на входовете на фестивалите. Имайте си една хартийка под ръка. Дори да преизползвате гърба на стар лист хартия от еко-съображения, имайте го в чантата. 

  1. Малка чанта БЕЗ вода

Вода и като цяло бутилки с течности много често биват конфискувани на бариерите на концерти и фестивали от съображения за сигурност. Не се притеснявайте, вътре винаги има откъде да се купи нещо за пийване и хапване (на хапливи цени, така е, но пък понякога по-скъпото ни се струва по-вкусно… а и правилното разпределяне на финансите си е част то фест преживяването!) Раници често също се събират някъде около входа. Ако не къмпингувате на територията на фестивала, по-добре е да носите малка или платнена отворена чанта без много ципове, която да е лесна за проверка на входа и да не пречи на танците пред сцените. 

  1. Лична карта

Това е от нещата „за всеки случай”. Никога не знаете в каква ситуация ще попаднете. 

  1. Прегледайте мерките за сигурност на фестивала

Всеки фестивал си има мерки за сигурност и система за сигнализиране на медицинските екипи за проблем в публиката. Обикновено за вечерни концерти се включват фенерчетата в кръг около пострадалия човек. За дневни концерти се използва метода на предай нататък: казва се от човек на човек в посока на медицинския пункт. Разгледайте плана на мястото, за да се ориентирате за входовете, изходите, евакуационни маршрути и медицински пунктове. 

 

БОНУС (COVID-19 мерки): следете обстановката с коронавируса и как фестивалите реагират на нея. Всички мерки се обновяват на официалните уеб страници на фестивалите.

Но не се и претоварвайте с мисли.

Повече добро настроение и ентусиазъм си вземете за из път! Фестивалите са много повече общество, място за срещи и наистина култура, отколкото бюджет, билети и притеснения. Не са обикновеният концерт, не са и обикновената почивка. 24-часово парти и 86400-секундно приключение. 

Повече за фест-културата и фест-маниаците чуйте в епизода!

 

Може да харесате също: