Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“

Сподели с приятели

Юбилейното 15-то издание на МСФФ „Ранно пиле“ отново дава възможност на млади кадри от цял свят в сферата на киното да разгърнат своите възможности и въображение пред публиката в България. Интересът към събитието расте с всяка изминала година, като този ноември ще имаме шанс да видим на голям екран 89 филма, разделени в три категории – игрални, документални и анимационни филми.

Цялото събитие е обърнато към бъдещето на кино индустрията. С други думи има за цел да вдъхнови и да даде кураж на още повече хора да се впуснат в приключението на киното. МСФФ отваря вратите към кухнята на изкуството да запечатваш истории на лента с уъркшопите и дискусиите след прожекция, в които вземат участие хора, врели и кипели в тази област – операторът Красимир Стоичков, актрисата Ванина Кондова, но и много други имена. Освен това традиция на фестивала е да присъстват и студентите, чиито продукции ще видим там, така че освен да гледаме филми, никой няма да ни спре да се запознаем лично с техните създатели и да обсъдим въпросите, които са провокирали в нас.

Международен студентски филмов фестивал „Ранно пиле“

Кой е в журито?

В състава на тазгодишното жури влизат лицата на двама свежи и пълни с енергия хора. За Саман Хюсеинпур можем да кажем, че е преминал през всякакви позиции пред и зад камера и дори се изявява като писател. Нежната половинка при съдиите представлява Слава Дойчева, която не изневерява на значението на малкото си име заради многобройните участия и награди от фестивали, които има зад гърба си.

Кога? Къде?

Пет пълни дни (01 – 05. ноември) на световно късометражно кино ви очакват в салоните на Културен център G8 през деня, а вечерните прожекции ще можем да посетим в НАТФИЗ.

Фестивалът се открива съвсем скоро на 1-ви ноември от 12:00 ч. в кинозала НАТФИЗ, като ще си припомним миналогодишния победител под заглавие „Клане“ (Иран, 2013, Саман Хюсеипур). Вратите са отворени за всички, които искат да станат част от началото на поредното събитие в есенна София. Повече не ми се иска да издавам, а ще оставя да разберете сами. Още информация за програмата и историята, както и архиви от миналогодишни издания на МСФФ „Ранно пиле“ (Early bird) може да намерите на сайта на фестивала – earlybirdfest.org, както и в социалните мрежи на Instagram (@earlybirdfest) и Facebook (Early bird Student Film Festival).

Бъдете вдъхновени и още повече вдъхновяващи! Ще се видим на фестивала!

София Аспарухова