Един езиково-ученически обмен

Сподели

От Християн Бистришки, 91-а Немска езикова гимназия, гр. София

Един езиково-ученически обмен между 9 “Е” клас на 91. Немска езикова гимназия и гимназия “Именщад”, продължил общо две седмици – една в София и една във въпросното немско градче Именщад. Обмен, изпълнен с какво ли не: от най-обикновените случки за един обмен до неща, които човек никога не би предположил, че е възможно да се случат по време на такава програма… Повечето от тези моменти ще останат тайна, за да не се губи ефектът.

Идеята на обмена е в общуването с връстници от Германия и опознаването на културата им чрез комуникация с тях. Или поне така трябваше да бъде. Понякога условието се спазваше, а друг път дните просто се превръщаха в екскурзия и шляене с приятели, но с този бонус, че трябва да мислиш и за партньор, с когото на теория трябва да си постоянно заедно… Нямаше крайности обаче – за всеки от нас се случи по малко и от двете, в което няма абсолютно нищо лошо, нали?

Файл 1

Някои веднага биха се досетили какво стои на снимката, за други ще е необходимо малко време. Една от първите асоциации, които всички  правят, когато чуят “Мюнхен”. С други думи… едно място започващо с А и завършващо на “-лианц Арена”.

Файл 2

Послание на фасада, което на български гласи:
“Кое време е?”

“Време да се правят добрини.”

… А за някои пък е просто към 11… Както показва и слънчевият часовник.

Файл 3

На прочутия “Мариенплац” във времето, когато не се състои Октоберфест.

Файл 4

Въпреки че на снимката присъства една малка част от класа ни, заедно със своите германци, усмивките на лицата описват достатъчно добре как се чувстваше всеки един от нас след края на обмена!

снимки: Росен Петров

https://www.teenstation.net/wp/wp-content/uploads/2017/10/1.jpg

https://www.teenstation.net/wp/wp-content/uploads/2017/10/3.jpg

https://www.teenstation.net/wp/wp-content/uploads/2017/10/4.jpg

https://www.teenstation.net/wp/wp-content/uploads/2017/10/5.jpg