Explicit – музиката е протест

Сподели с приятели

Ако следите протестите в България, няма как да сте пропуснали Bulgarian Idiot – побългарена версия на емблематичната песен на Green Day “American Idiot”, създадена в подкрепа на протестите срещу правителството. А групата, която пише българския текст и го изпълнява, е Explicit.

Да се запознаем с екипа и да поговорим

Explicit съществува от 6 години, но е в сегашния си състав: Симеон Стефанов (23) китарист и главен вокал, Цветан Пенелски (18) китарист, Младен Радев (37) барабанист и Александър Пламенов (24) басист, едва от половин година. Интересното при тях е, че само Симеон е ексклузивен член на групата. Останалите свирят в други състави, което засега им носи само позитиви и им помага да се усъвършенстват като музиканти. Етно, прогресивен рок и фънк са само част от стиловете, които различните членове свирят извън метъл звученето на Explicit.

Каква е музиката на Explicit извън посланието на Bulgarian Idiot?

Нашата музика е фокусирана най-вече върху житейски и обществени проблеми, свързани с човешките пороци. Концепцията на нашата група е да изразяваме категорично мнение по важни въпроси с всяка една наша песен. Искаме нашето изкуство да носи послания и да предизвиква палитра от силни емоции в положителна насока:

гняв, щастие и др.

Какво е да си млад рок изпълнител в България?

Tова е огромна привилегия, защото много малко хора на тази възраст получават възможност да се изявят като добри музиканти и артисти. Уникално преживяване е въпреки труда и отдадеността, които това начинание изисква. Рок индустрията в България не е в момент на застой, има много млади групи, които се появяват постоянно. Изпуснахме първата вълна на златните рок години в България, но гоним втората.

… А в Русе?

Русе е нашият щаб и смятаме, че градът е подценяван като сцена, защото има жажда за този тип музика. Дори и по време на пандемия сме събирали голяма публика на наши изяви. Също така Русе е страхотен трамплин за младите артисти, с предимство пред столицата, заради по-малката конкуренция. Бихме искали да работим и в София, но само за участия.

Искате ли да се развивате в България, или по-скоро сте хвърлили око на международната сцена?

България е много добър инкубатор, в който можеш да развиеш силна фен база. Публиката е жадна за нови изпълнители, които могат да представят нещо по-интересно. Засега искаме да се развием първо тук, а после и по света.

С кои български изпълнители бихте си сътрудничили?

На този етап сме отворени към всякакви идеи за съвместна работа и винаги се радваме да работим с други артисти. Ако някоя група направи жеста да ни вземе под крилото си, дори и да не е в нашия стил, ние бихме уважили този жест и с радост бихме колаборирали. Азис е първата интересна личност, която и на четиримата ни идва на ум, а и в един музикален формат той пя рок доста сполучливо.

Коя е най-запомнящата се случка на Explicit?

През 2016-а година участвахме в конкурса за млади рокаджии “Силата на рока” в София. Въпреки че изпълнението ни не беше едно от най-силните, журито ни хареса и ни поканиха на следващия кръг, който беше в Маймунарника. Имайте предвид, че от самото зараждане на групата, ни беше мечта да свирим точно там. В деня, в който ми се обадиха от конкурса, веднага отидох да съобщя на останалите членове на групата тези страхотни новини. Китаристът беше страшно въодушевен, аз също.

Но за наша изненада барабанистът ни каза, че няма как да дойде. На въпроса защо, той отвърна, че след 2 седмици отивал да учи във Варна и с родителите си трябвало да ходят да купуват легени и бързовар утре… Първоначално помислих, че е шега, но не беше. Трябваше да се обадя на организаторите и да им кажа, че барабанистът се е разболял, защото ме беше срам да им кажа истината.  

Участвате ли в протестите?

Всички сме участвали в протестите против Борисов 3 като граждани и искаме да помагаме с каквото можем на България. Гласуваме и следим дейно какво се случва в държавата. Най-големият ни принос е музиката и скоро ни предстои протестен концерт в Русе с други изпълнители от областта. 

Какви промени искате ?

Най-важните неща за нас са край на вулгарното отношение на държавните служители от всички равнища и значително подобряване на образованието. Стоп на бездарността и нехайството на политиците, които мислят за всичко останало, но не и за гражданите. Специфично за Русе, (който исторически страда от проблеми с качеството на въздуха), искаме по-чист въздух.

Разбира се, като музиканти поставяме и акцент върху повече финансиране за изкуство и култура, особено за младите артисти. Според нас има нужда от промени и в самото ни общество. Хората трябва да имаме положителна настройка към средата ни, да продължаваме да се опитваме да се подобряваме, било то с цената да грешим. Нека да обръщаме внимание и на хубавите неща в България и най-вече да имаме вяра в доброто.

Какво послание искате да предадете на читателите на Teen Station?

Поставяйте се по-често на мястото на ближния си, бъдете разбиращи и добри едни към други (най-вече към животните и по-специално малките кученца). Бъдете разумни, мислете и правете това, което обичате.

Търсете Explicit в Youtube!

Послепис

Explicit, благодаря, че ме доведохте в Русе! Като една заблудена столичанка, която ненавиждаше училищните екскурзии, не бях излизала много-много от София, като не броим някое пътуване по Еразъм извън държавата. Напоследък обаче имам голямо желание да опозная родината и покрай интервюто с Explicit ми се удаде възможност да посетя Русе – градът на свободния дух или както е по-известен тук: градът с единствения фалирал Макдоналдс в България.

Първото ми впечатление от Русе беше неочаквано: минавайки през гарата, окичила се гордо със знамена по случай 150 годишнината от първата ЖП линия в България, ми стана леко меланхолично. Това чувство се затвърди след като минах през подлеза пред нея, който беше като от филм: соц фризьорски салон, пълен с натруфени възрастни дами от едната страна и група пенсионери, играещи на белот на прашна маса точно до охранителна кабина, обгърнати в цигарен дим от другата.

За съжаление не изпитах напълно русенския чар, защото нямаше комари, които да ме нахапят и да защитят репутацията на Русе, но за сметка на това забележителностите в града напълно ме грабнаха.

Сред любимите ми се нареждат Паметникът на Свободата с парка около него, Екомузея, (който раздава безплатно екзотични костенурки), крайречната алея и Къщата на Калиопа (Музей за градски бит). Ако не сте ходили в Русе – заслужава си определено, аз лично се надявам скоро пак (Explicit ще имат концерт в Русе на 13 ноември).

Вяра Николова