Май в София (и Пловдив): LUNAR, FOXTAIL и Oona Doherty

Сподели с приятели

Знаем, че месец май е настъпил, когато листата са зелени. Чакаме нетърпеливо лятото, но и тъжим, че пролетните цветове и аромати си тръгват. Въпреки това, през май в София ще има много цветни събития. Ето ги и тях:

Какво: LUNAR Festival of Lights

Къде: В центъра на София
Кога: От 11-ти до 14-ти май

Защо: Ако сте се разхождали в София преди около година по това време, най-вероятно си спомняте интересните прожекции по култовите сгради в центъра на града. Второто издание на Фестивала на светлините LUNAR ще обедини артисти от цял свят, които ще разкажат истории и ще провокират въображението на жителите чрез своите светлинни инсталации.

 

Какво: The Comet is Coming на живо в София

Къде: Sofia Live Club
Кога: 12-и май

Защо: The Comet is Coming e инструментално джаз трио, което извежда слушателите извън зоната на комфорт и ги води в свят, който не са изследвали. Макар и да има познати елементи от разговорите, които водят саксофона, синтезатора и барабаните, това, което не може да бъде описано с думи, може да бъде чуто в музиката им.

Кометата идва в София на 12-ти май. Джаз, космо-афробийт, електроника, фънк психеделия, денсхол и спейс рок са стиловете, които може да чуете от тези виртуози. Безспорно една от най-интересните музикални формации на музикалната сцена. Преди тях публиката ще има възможността да гледа на живо култовия авангарден проект Pistamashina.

Билетите са ТУК.

 

Какво: Лисича опашка

Къде: КО-ОП
Кога: До 14-ти май

Защо: Не сме сигурни какво точно е FOXTAIL, но изглежда и звучи супер. Изложбата изследва така наречения феномен „лисича опашка”. Той се образува в стари тръби от етернит, които са част от системите за водоснабдяване в повечето части на България, основно в по-слабо населените места. Ето и няколко думи от автора на изложбата Мария Налбантова:

„След като проникне във водния главен канал, то расте без светлина и с обилни количества вода. Може да достигне до 20 метра, което е известно от места, подложени на воден режим. Лисичата опашка привлече вниманието и въображението ми и ме отведе в Ямболския регион. Там научих за предизвикателствата по пътя на водата и че лисичата опашка е част от нашия живот, колкото и да не ни харесва. Споделен живот, в който много неща проникват в комуникационните и социалните канали.”

Ако трябва да дешифрираме тези думи, най-близкото до ума би било, че лисичата опашка е своеобразно олицетворение на негативните влияния и последици от използването на социалните мрежи или в случая – канали.

 

Какво: PoiL Ueda на живо в София

Къде: Бар Singles
Кога: 22-ри май

Защо: Франция и Япония се срещат в България. Тази година излезе съвместният албум между френската рок група PoiL и певицата и изпълнителка на традиционния японски инструмент сацума-бива Джунко Уеда. Артистите успяват да съчетаят по страхотен начин авангарден рок и японска традиционна музика, а на 22-ри май ще представят творението си пред българската публика!

Билетите са ТУК.

 

БОНУС:
Какво: NAVY BLUE • OONA DOHERTY

Къде: Дом на културата „Борис Христов”, Пловдив
Кога: 19-ти май

Защо: Уна Дохърти е хореограф с нестандартен, креативен и смел подход. Ирландската сензация е носител на множество награди, една от които е Сребърен лъв за най-добър млад артист на Венецианското биенале за танц през 2021 г. Дохърти ще гостува в Пловдив с новата си творба NAVY BLUE.

В новия ѝ спектакъл дузина танцьори в работнически униформи се движат под музиката на Рахманинов и на Jamie xx, минавайки през различни настроения – тревога, болка, отчуждение, копнеж, решителност, ентусиазъм. Обгръща ги тъмната доба на нощта или самият подтискащ безкрай на Вселената, която прави всички нас нищожни и мимолетни. Мрачна синева, но с лъч надежда. Подтискащ алгоритъм на незначителността, но с възможност за бягство.

Билетите са ТУК.

 

Селекцията е на Илин Димитров