Март в София: Филм Фест, маргинални образи и носталгични партита

Сподели с приятели

Март е месецът, през който всички заедно правим всичко задружно. Задружно се обичаме понеже сме българи, задружно обичаме и уважаваме дамите и задружно чакаме пролетта. Екипът ни е подбрал няколко събития, които да вмъкнете в графика си, докато задружничим.

Ето ги и тях:

Какво: „Беше разрешена тая фриволност…”

Къде: Топлоцентрала
Кога: До 2-ри април

Защо: Изложбата разказва историята на едно емблематично пространство във Велико Търново. Сградата се намира на ул. „Велчо Джамджията” 16 и съществува от поне 150 години. През годините е била дом на КДК (Клуба на културните дейци), а днес е център за съвременна култура и изкуства, както и събития, организирани от „ТАМ”.

Авторите на изложбата, д-р Зорница Драганова и арх. Веселин Алексиев, обединяват архивни документи, фотографии от историята на мястото, знакови предмети, откъси от интервюта с хора, които са свързани с пространството, архитектурни планове и още много други ключови продукти на каквато и да е човешка дейност. Благодарение на това можем да проследим развитието през годините на сградата, която се превръща в своеобразен паметник на културата за Велико Търново.

 

Какво: СИЙН ПАРТИ

Къде: Клуб „КУПЕ”
Кога: 11-ти март, започва в 23 ч.

Защо: Малката зала на КУПЕ ще бъде домакин на едно полу-носталгично парти, организирано от ЗАМАХ. Това обаче няма да е носталгията от 90-те и 2000-те, на която сме свикнали.
Тук става въпрос за Limp Bizkit, Nirvana, Asking Alexandria и още изпълнители от тийнейджърската емо фаза на последните две поколения. Събитието ще включва и новоизлюпили се артисти в сферата на хайперпоп и емо рапа. Зад пулта ще бъде Toto6i, за когото не знаем нищо, но подозираме, че е басистът на Спални Места.

 

Какво: „ПАЯЦИ” – истории от софийския затвор

Къде: Топлоцентрала
Кога: 2-ри март, започва в 19:30 ч.

Защо: „ПАЯЦИ” е спектакъл, в който актьори пресъздават истински истории на хора, които са лишени от свобода. Екипът на VOX POPULI събира и разказва съдбите на криминално проявени личности. Темите гравитират около това как „лишените” понасят загубата на свободата. Дали вярват, че ще бъдат реабилитирани след изтичането на присъдата си и как възнамеряват да продължат живота си оттам нататък, носейки печата „Затворник” върху личността си.

Спектакълът „ПАЯЦИ” е първата част от трилогията, която студиото за документален театър VOX POPULI подготвя. Трилогията ще се състои от „Паяци”, „Нощни пеперуди” и „Божи кравички” и цели да обърне внимание на едни от най-стигматизираните социални групи – затворници, проститутки и представители на монашеството.

 

Какво: Международен София Филм Фест

Къде: По кината
Кога: От 16-ти до 31-ви март

Защо: Нека да обърнем внимание на слона в статията. За поредна година София Филм Фест ни снабдява с едни от най-обещаващите заглавия. Селекцията на събитието тази година се състои от над 120 филма, сред които Inside/В капан с Уилем Дефо, Aftersun/Под слънцето с Пол Мескал и TÁR/ТАР с Кейт Бланшет.

Междувременно организаторите са решили да направят ретроспективен трибют на филмографията на Ян Сверак и Милчо Манчевски. Двамата режисьори ще присъстват на фестивала, за да представят новите си филми. Повече за това какво да гледате от подбора на София Филм Фест очаквайте скоро.

Събитията подбра Илин Димитров

 

Може да харесате също: