Февруари в София – Любен Зидаров, Камен Калев и къмпинг култура

Сподели с приятели

Макар и вторият месец от годината да е пестелив с дните си, със сигурност не ни щади със събитията, които предлага. Екипът ни подбра най-любопитните, но винаги между тях можете да вмъкнете късо кино в К.Е.В.А., да гледате Баншите от Инишерин на голям екран, да отидете на 8 години УДАР в Sofia Live Club, да посетите една от множеството изложби, които се случват, или да опитате да се сдобиете с втора ръка билет за Джон Малкович.

И така, ето събитията, които препоръчваме:

Какво: ПРИКАЗНИЯТ СВЯТ НА ЛЮБЕН ЗИДАРОВ

Къде: Квадрат 500, етаж 4
Кога: До 26-ти март

Защо: На територията на Квадрат 500 можем да се докоснем до малка част от творчеството на художника Любен Зидаров (1923-2023). От Националната галерия организират това събитие, което ни свързва с приказния свят, към който знаменитият илюстратор наскоро се присъедини. Богатата фантазия на Любен Зидаров се е отпечатала върху илюстрациите му, както и в спомените на децата и възрастните, които имат с книгите, които той е илюстрирал.

Какво: КАРТБЛАНШ НА КАМЕН КАЛЕВ

Къде: Френски институт в България
Кога: От 3-ти до 25-ти февруари

Защо: С програмата на Френският институт през месец февруари ще разполага режисьорът Камен Калев. Селекцията ще се състои от български и френски филми, които той самия е избрал. По думи на Камен Калев това са филми, които са оставили траен отпечатък в съзнанието му.

Подборът на режисьора се състои от следните филми: “Смирен” / “Humble” (2021), “Добра работа” / “Beau Travail” (1998), “Февруари” / “February” (2020), “Долината на любовта” / “Valley of Love” (2015), “В класната стая” / “The Class” (2008), “Без сбогом” / “No Farewells” (2017), “3/4” (2017), “Брагино” / “Braguino” (2017).

Програмата може да видите тук.

Какво: ЗДРАВЕЙ ЛЯТО!

Къде: Галерия Синтезис
Кога: До 4-ти март

Защо: “ЗДРАВЕЙ ЛЯТО!” е втората самостоятелна изложба на Емил Рашковски, който в продължение на пет зимни сезона документира следите от къмпинг културата в България около язовирите Широка поляна, Беглик и Батак. Авторът на изложбата се натъква на всякакви незаконни постройки – каравани, лодки, палатки, навеси, кухни, бани, тоалетни, дори цели къщи и бунгала.

Ето и няколко думи от самия Емил:

Цялата местност се превръща в огромен летен лагер с фойерверки и среднощни стрелби от пийнали компании. Палят се стотици огньове, разнася се миризма на скара, а музиката варира от чалга до рок. Темата за взаимодействието човек – околна среда, наличието на специфични субкултури, кичът и еклектиката винаги са ме привличали.

Избрах да снимам през зимата, когато хората ги няма, но човешкото присъствие се долавя навсякъде. Местата, които през лятото гъмжат от живот, през зимата изглеждат странно пусти и изоставени. Напредвам бавно в търсене на творенията на бивакуващите, като внимавам да не оставям следи. Чувствам се почти като полярен изследовател, който се придвижва със ските си в зимната пустош в търсене на следите на тази своеобразна „цивилизация“.

Какво: MASTER OF ART FILM FESTIVAL

Къде: Люмиер, Одеон, Дом на киното, Г8
Кога: От 10-ти февруари до 8-ми март

Защо: За любителите на документално кино имаме добри новини – MASTER OF ART започва. За осми път фестивалът ни предлага най-добрите документални филми в сферата на киното, музиката, литературата, както и всички останали форми на изкуство, от които се вълнуваме.

Програмата включва интересни заглавия като “Името ми е Алфред Хичкок” / “My Name is Alfred Hitchcock” (2022), “Геният на Джани Версаче” / “The Genius of Gianni Versace Alive” (2022), “Грете Майер – Кралицата на датския дизайн” / “Grethe Meyer: The Queen of Danish Design” (2021), “Карл Шванцер, поемата на архитекта” / “Er flog voraus” (2022) и много други.

Пълната програма може да видите тук.

 

Селекцията е на Илин Димитров

 

Може да харесате също: