Ела и Питър – двойката на уличното изкуство

Сподели с приятели

Ела и Питър са двойка френски художници, родени през 1984 и 1981 г. Запознават се в гореща лятна нощ през 2007 г., докато и двамата разлепят плакати по улиците на Париж. По-късно решават да съчетаят таланта си и създават дуета „Les Papiers Peintres“ („Художниците“). Тяхната работа се характеризира с използване на анаморфоза (обект, който изглежда неестествено, но под определен ъгъл и от специфична гледна точка е с 3D ефект). Колажите им с голям формат са част от пейзажа на градовете, в които пътуват. Двамата просто представляват хората, които срещат на улицата, с чувство за хумор, добавяйки бурлеск, често абсурдно докосване. С течение на времето Вла и Питър създават голям брой произведения във Франция (главно в Сент Етиен), Чили, Португалия, Канада. Страстта им винаги ги води по-нататък.

Ела и Питър

Екипът е известен с това, че използва огромни площи в градското пространство като платно за работата си и държи рекорда за най-големия стенопис в света от 2015 г. насам – 21 000 квадратни метра в Норвегия, „Лилит и Олаф“.

Ела и Питър

В интервю относно работата им бива зададен въпросът дали зад всяко тяхно творение има послание и какъв е процесът на създаване.

Ние наистина не обичаме да играем на криеница, така че зад изкуството ни няма нищо, всичко е в чертежа. И все пак всеки е в състояние да намери в него това, което търси и което иска да намери.

За изненада на всички, екипът все още не е имал възможността да работи в Америка, но за сметка на това е оставил следата си в България. Проектът „Заедно“ е с площ 5000 квадратни метра и краси двора на Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ в Пловдив.

Двойката има интересен отговор на въпроса каква е позицията им относно етикета „улично изкуство“:

Уличното изкуство е глупост. Днес толкова много хора са превъзбудени от това наименование, но същите те бяха супер ядосани относно графитите преди 10 години. Това е модна вълна, но за нас това е вид измама. Много хора се опитват да спечелят пари с тези 2 думи, но за съжаление невинаги е необходимо да се изчака. „Обичам уличното изкуство“ е най-лошото изречение, което ние можем да чуем. Точно както когато чуете „Обичам изкуството“ – това е наистина повърхностен начин на мислене, твърде лесен. С този вид мислене трябва да ставате подозрителни. Не можете да обичате всичко в изкуството, то е твърде голямо за един човек.

„Докато някои твърдят, че физическата опасност от работа на открито кара жените да не желаят да участват, мислите ли, че жените променят статуквото на уличното изкуство, което все още е клуб за мъже?“

Момчетата са момичета! А момичетата са момчета! Двойката с хумор добавя: След няколко години ще сме г-н Ела и г-жа Питър. А за жените и статуквото на уличното изкуство не знаем какво да мислим, защото не сме свикнали да разделяме половете.

Когато не правят изкуство, Ела и Питър споделят общата си любов към конни надбягвания, които посещават при първа възможност от заетия си график.

И както всеки артист си има нещо характерно и отличаващо се, гигантите на двойката са техният начин да се представят.

Героите ни много често са вдъхновени от хора, които срещаме по време на пътуванията си, или от истории, които чуваме.

От Рая Сотирова

Може да харесате също: