Еднопосочен билет до Марс

Сподели с приятели

Земята е космически кораб, но ние не сме просто пътници на него. Ние сме екипажът.

Еднопосочен билет до Марс – на 23-ти март в София СЕО-то на „Марс 1“ Бас Лансдорп изнесе лекция пред всички събрали се ентусиасти по космоса и ни разказа за проекта си. Организацията „Марс 1“ цели и възнамерява да събере специалисти от всякакви области, да ги обучи, и да ги изпрати на Червената планета. С него беше и един от 100-те кандидати за мисията, Др. Адриана Маре.
Всички сме гледали поне един научно-фантастичен филм, свързан с пътуване до друга планета. Но замисляли ли сте се дали бихте предприели нещо подобно? Още повече, когато идеята на това приключение е да останете там? Ако случайно отговорът е „да“, то вие съвсем спокойно може да го направите: „Марс 1“ търси такива като вас. Ако не сте точно сигурни, може би бихте искали първо да разберете повече за начинанието.
„Ние подготвяме тази програма не за Марс, а за една по-добра Земя“- с тези думи започна Бас лекцията си. От една страна идеята е да се засели другата планета, ако дотолкова разрушим своята. Но това е само План Б. План А е чрез изследванията да научим повече за това как функционира една планета и да приложим наученото в спасяването на Земята.
„Земята е космически кораб, но ние не сме просто пътници на него. Ние сме екипажът“.

Първата стъпка в плана е да се изберат най-добрите 100 кандидати. От тях ще се сформират екипи, които ще преминат през още изпитания, докато е сигурно, че тези екипи могат да се справят с всякакви ситуации. Най-голямото предизвикателство е именно хората в екипа да са съвемстими и да се разбират помежду си. „Представете си, че отивате на ски с трима ваши близки приятели. Помислете си кого бихте взели. А сега си представете, че вали много сняг и не може да излезете от хижата. След седмица-две, след месец заклещени вътре, още ли сте приятели?“ Така наречената „групова изолация“ разкрива най-точно дали някой е способен за предизвикателството „Марс 1“. „Кандидатите ще знаят, че постоянно ще има какво да се обърка. И ще бъдат тренирани да се справят с това. Но ако не могат да се понасят…- представете си, че сте празнували рождения си ден на Марс. Сутринта се събуждате с ужасен махмурлук заради пищяща аларма- случила се е авария. Едва ставате и виждате на пода… един чорап. Един миризлив чорап. Трябват ни хора, които не биха убили собственика на захвърления на пода миризлив чорап.“

Освен екипаж, единственото нещо, от което мисията се нуждае, за да стартира, са парите. Технологията вече я има. А колко ще струва финансирането на „Марс 1“? Колкото 5-6 олимпиади. „Помислете за мърчъндайза на Междузвездни войни. Всичките тениски, тетрадки, фигурки носят на студиото 2 милиарда долара печалба годишно. С тези приходи програмата ще може да се финансира за само три години.“ Освен това „Марс 1“ е организация с нестопанска цел и разчита на спонсори и дарения.
Така на начинанието съвсем скоро може да бъде даден старт. Пътуването из Космоса може да изглежда като явление от бъдещето- но само засега. „По същия начин преди 30-40 години се е мислело за мигрирането в Америка. Да оставиш всичко, което познаваш, да се качиш на кораб през Атлантическия Океан, да започнеш нов живот на непознато място…“ Сега разбира се, това не е нещо непостижимо и невъзможно. Бас твърдо вярва, че много скоро и на пътуването до Марс ще се гледа така. И действително, първата планирана акция до там ще бъде през 2020-та година. Тогава ще бъдат пратени само роботи, които ще подготвят жилищните отделения за екипите, които ще биват пращани през няколко години от 2032-ра.
Същата метафора използва и Адриана Маре в нейната част от панела. Родом от Южна Африка, тя намира дедите си отговорни за приключенската ѝ натура. „Както бабите и дядовците ми са напуснали някога Холандия и са се заселили в Африка, така и аз ще се хвърля в непознатото и ще се заселя на Марс.“

Доктор по философия на физиката, специалист по квантова механика, Адриана сега оглавява Южноафриканското звено на SAP. Докато не замине за Марс разбира се. Според Бас тя е един от най-обещаващите кандидати.
Нейната цел е да изследва трите най-големи неизвестни на света: живота, космоса и времето. И благодарение на развитостта на технологиите, тя има възможност да го прави. А тя го прави доста добре. „Като бях малка си мислех, че времето, в което живеем, е много скучно. Но май много малки деца си го мислят. Живот през Средновековеието би бил много интересен, нали? Сега осъзнавам, че времето, в което живеем, е много специално. Можем да направим всичко.“ Тя смята за свой дълг тогава да допринесе към възхода на човека с уменията и знанията си. Докато е на Марс, нейната задача ще е да търси форми на живот и да ги изследва.
След речта на Адриана, която тя завърши с призив да се грижим по-добре за Земята, дойде ред на въпросите от публиката. Бас беше попитан дали се е срещал с Илън Мъск. Той се засмя и отговори, че го е виждал, но не са си говорили… в тоалетната на Space X. Др. Маре беше попитана как си представя извънземните, които иска да изследва, дали според нея те ще изглеждат както си ги представяме по филмите- хуманоиди. Тя не очаква големи организми, по простата причина, че ако имаше, щяха да бъдат засечени от сензорите на марсохода Опъртюнити примерно. Не- животът, койтио тя ще търси, са микроорганизми, бактерии. Тяхното устройство ще е много интересно.
Друг по-интересен въпрос, който беше зададен, беше какво правиш, ако докато си на Марс ти домъчнее за Земята. На това Бас еднозначно отговори: „Ако може да ти домъчнее, значи няма да ходиш на Марс.“ Те търсят хора, които не само осъзнават, че никога няма да се върнат, но и не биха искали. „Например ако обичаш да си сред природата, да правиш походи в планината, на Марс няма да ти е комфортно.“
А могат ли жителите на Марс да ползват „субстанции“, които да направят престоя им по-лесен и приятен? За наркотици Бас е категоричен, че няма да се допускат, те могат да компрометират изпълняването на важни задачи. Но да пият бира, защо не? Особено ако бирата я поема някой от спонсорите.
Такива са нашите впечатления!  Срещата  с Бас предизвика много въпроси.  С нас беше и Ина Илкова, която получи билета за лекцията от играта ни, и има жив интерес към темата. Ето какво си казахме след  лекцията:

Защо някой би заминал завинаги за Марс? Какво би го накарало да иска да остане?
Всеки човек има различна гледна точка относно причините, които биха го накарали да замине на Марс. Някои от участниците отговарят, че приемат мисията като предизвикателство към пътя на развитието на планетата ни като самосъхраняващо се общество. Други пък казват, че животът на Земята им е омръзнал и търсят приключение. Но това, което ги обединява, е, че всички кандидати са смели авантюристи, които искат името им да бъде записано в архивите на световната история в колонка „Допринесли към най-важната мисия на 21ви век”. 
Как според теб ще изглежда бъдещето по отношение на пътуването ни в Космоса и населяването на други планети?
Аз напълно подкрепям мнението на Бас Ландсдорп, който казва, че е 100 процента убеден, че човек ще стъпи на Марс през този век. Червената планета от моята гледна точка е, макар и голяма, само крачка към истинската цел – всички останали планети в галактиката, а и извън нея. Най-вероятно ще мине много време, докато това бъде осъществено, но аз силно вярвам, че границите на човешкото въображение (с което идва и познанието) са необятни. Ще мине известно време, най-вероятно много след нашето поколение, след което хората с по-големи възможности ще могат преспокойно да „прескачат” от една планета на друга и обратно на Земята – ако не сме я разрушили съвсем дотогава…
На коя планета би живяла ти? Би ли пътувала в космоса? (Не задължително еднопосочно)
Вярвам, че Земята е най-красивата планета в цялата Вселена, но въпреки това съм настроена за космическо приключение. Ако някой ден се появи възможността да посетя друга планета – без значение коя, но с условието да се върна, бих приела. Защо да не се възползвам от уникалната възможност да видя гледка, която малцина са виждали, и да изпитам чувсвото да видя любимата си родна планета от Космоса?
Какво мислиш за успеха на мисията Марс 1- ще го бъде ли, няма ли да го бъде?
Проектът Марс 1, макар и достоен за възхищение поради смелостта и въображението на своя създател, има и минуси, които биха могли да попречат на финализирането му. За жалост те са доста – от финансиране и крайни срокове до подбиране на екип, квалифициран да извърши докрай мисията. Въпреки това, аз съм оптимист и смятам, че дори и да не се достигне крайната цел – колонизацията на Марс, проучванията и успешните и неуспешните опити, съпровождащи всеки проект, ще бъдат от полза за по-нататъшни експерименти и база на взимането на важни решения, вероятно засягащи бъдещето на човечеството. Също така нека да не забравяме цитата на един от най-влиятелните личности на 20 век – Стив Джобс, а именно – “Тези, които са достатъчно луди да мислят, че могат да променят света, са тези, които го правят.“

В крайна сметка дори да не сте се навили да заминете незабавно, няма страшно- важното е че има такива луди глави, хора с приключенска кръв, които дръзват да направят тази малка крачка за себе си- огромен скок за всички нас.

От Яна Стойкова

Teen Station беше медиен партньор

Може да харесате също: