Дънкан Лорънс – момчето от малкия град, донесло първата победа на Нидерландия в Евровизия

Сподели с приятели

И аз разбирам от музика. Не много, но достатъчно. Идва едно от любимите ми времена в годината – Евровизия. В следващите няколко материала ще се фокусирам върху конкурса. Започвам с победителя от 2019 година – Дънкан Лорънс.

Дънкан де Моор е роден на 11. април 1994 г. Отраснал е в малко градче с население от 40 хиляди души. Започва да се занимава усилено с музика на 13, когато пише първите си авторски песни. Музиката е неговото бягство от тормоза, на който е подложен в училище. Музикалната му кариера започва след като се записва в Рок академията в Тилбург. Там основава групата The Slick and Suited. С нея участва на различни местни музикални фестивали.

Първият му пробив е с участието в петия сезон на „Гласът на Холандия“ през 2014 г. Избира Илзе де Ланг, която печели второ място на Евровизия през същата година. Знак от съдбата. В своето участие в конкурса Дънкан достига полуфиналите, където отпада.

 

През 2016 г. напуска The Slick, а през 2017 г. завършва Рок академията. Интересен факт е, че помага с написването на песента Closer на K-pop дуото TVXQ, която дебютира под №1 в чартовете на Южна Корея.

Стигаме до преломната 2019 г., която преобръща живота на Дънкан Лорънс.

През януари е избран да представи Нидерландия на конкурса в Тел Авив по препоръка на Илзе де Ланг. На 7. март излиза претендента за наградата – емоционалната поп балада Arcade. След пускането на песента Ниската страна излиза на първо място при букмейкърите. Песента набира скорост – първо място в чартовете на Нидерландия и Белгия.

На втория полуфинал Дънкан получава 280 точки, които са достатъчни да го спечели и да се класира на големия финал на 18. май. Там се представя отлично. Три часа след началото на финала се стига до гласуването. Изпълнителят печели 498 точки от журитата и зрителския вот, с които става и първенец в Евровизия, оставяйки зад себе си Италия и Русия. Макар да е трети при журитата и втори при телевота, общият брой точки е достатъчен за победата. Това е първата победа на Нидерландия от 1975 г. и я прави домакин на конкурса през следващата година.

След победата си Дънкан прави европейско турне през лятото на 2019 г. На 23. октомври 2019 г. излиза вторият му сингъл Love Don’t Hate It. През ноември 2020 г. излиза първият му студиен албум Small Town Boy.

В края на миналата година Arcade стана вайръл в TikTok, което отново я изстреля нагоре в чартовете. През януари 2021 г. става най-стриймваната песен от Евровизия в Spotify, влизайки в топ 100.

За край мога да кажа, изслушайте и се насладете на Arcade. Заслужава си!

От Волен Чилов