Няма спасение от Dubioza Kolektiv

Сподели с приятели

This music is attractive

Makes you feel reflective

So join da’ kolektiv”

А колективът е създаден през 2003 г. и се състои от седем души – Алмир Хасанбегович и Адис Звекич (вокали), Армин Бушатлич (китара), Ведран Муягич (бас китара), Брано Якубович (електронни), Марио Шеварач (саксофон) и Сенад Шута (барабани). Представете си какво щеше да стане, ако Dubioza Kolektiv не бяха поели нещата в свои ръце… Ами, лесно е – тази статия изобщо нямаше да съществува. Те изпълват сцената с колоритна музика, смесица от рок, реге, дъб, електро, хип-хоп – всичко това, поръсено с малко балкански звуци. Не се опитват да дефинират собствения си музикален стил или да го адаптират към конкретен жанр. За тях важните неща са посланията и идеите, които се опитват да популяризират –

мир, разбирателство, толерантност…

Единственият постоянен елемент и вдъхновение в музиката им е опитът да запазят автентичен балкански звук, така че хората, чувайки музиката, да знаят откъде идват. А мястото е Сараево – там, където няма музикална индустрия и е оставено малко място за културно развитие в следвоенен контекст. Въпреки че не вярват в това как една група може да промени света и да започне революция само с няколко песни, те са убедени, че музиката може да вдъхнови хората и да ги накара да мислят за проблеми, които иначе биха били пренебрегнати.

Dubioza Kolektiv застават зад идеята, че ролята на творците е да се опитват да повлияят на обществото. А Teen Station застава зад Dubioza Kolektiv! В следващите няколко минути ще се потопим в магията на традиционната балканска музика, от която, както те самите казват, „няма спасение”.

Първият едноименен албум на групата е издаден през април 2004 г.

What you gonna check, the man, the ragga man style

Tell me, wanna check away di Bosnian stylee

I wanna try to give, I wanna try to live

I wanna try to live now, yes”

 

В края на същата година излиза и тяхното първо EP „Open Wide”. То включва четири ремикса на песни от албума „Dubioza kolektiv” и две непубликувани дотогава парчета с участието на английския дъб поет Бенджамин Зефанайя и Mush Khan от групата Fun-Da-Mental.

 

Две години по-късно, излиза албумът Dubnamite, съдържащ десет нови песни. Той е записан през 2005/2006 г., а гости в него са Defense и френският изпълнител Niköll.

Try to feel, try to see

As long as you believe

So much energy

Is out there to receive

Grab it once

And you’ll find the key

Take off the chains

‘Cause we’re all born free”

Вълнуващо е да слушаш песни, чийто текст не е на английски.

Можеш да оставиш въображението си на свобода, за да си съчини собствен сценарий по ритъма на парчето. Такава възможност ни е предоставена в третия албум на групата – „Firma Ilegal”. Той е и първият изцяло написан на босненски език. Разглежда социалната, политическата ситуация и икономиката на прехода в балканските общества, обсъждайки корупцията и приватизацията срещу социалната собственост.

Bolje stvaram novi zvuk

Lakše stvaram novi text, relax (smotaj)

Drugu, prva pukla je k’o keks (jest)

Jedna nije dosta, motaj next (jest)

Easy prolazim kroz čitav stres

Ne uklapam se ja u sav taj mess”

 

Вече имаме албуми на английски, на босненски, едно EP… Какво следва?! Един албум, пуснат изцяло онлайн и за безплатно изтегляне! Заглавието му е „5 do 12”, а CD-то включва и ремикси на песни от други изпълнители и записи от сесии на MTV Live @ Skirlibaba Studio.

Zašto u ovoj vukojebini sam ja odrasto

Gdje ne smješ reći da si drugačiji glasno

I zašto ovdje oduvijek je bio zastoj

Ja ne razumijem to”

Албумът на Dubioza Kolektiv от 2011 г., „Wild Wild East”, привлече международно внимание.

Повечето от песните са на английски, което отваря групата към нова публика. Критиците като цяло му дадоха добри отзиви и посочиха оригиналността на смесването на толкова много стилове музика. Освен това албумът е до голяма степен отговорен за победата на групата за Best Adria Act на MTV Europe Music Awards 2011.

Винаги го свързвам с две парчета. Едното е „USA”. В него историята е представена от гледната точка на босненец, който иска да отиде в Америка, но впоследствие остава разочарован и започва да копнее да се завърне в родината си. Разказът цели да ни покаже, че да изживееш американската мечта не е най-готиното нещо, което може да ти се случи и рано или късно се връщаме там, откъдето сме тръгнали.

One day, when you reach the end

One day, you will understand

One day, back to roots my friend

No place like a motherland”

 

Другата песен е „Euro Song”. Тя е вдъхновена от конкурса за песен на Евровизия, в който групата обмисляше да вземе участие. Това не се случи, тъй като от тях се изискваше да подпишат договор, който ги задължава да се въздържат от политически изявления. Ето и техния отговор на изискването:

I’m sick of being European just on Eurosong!”

 

Следващият им албум “Apsurdistan” включва 13 песни, най-известната от които е “Kažu”.

Kažu, neće nikad prestat glave da nam pune

Sve dok je ovaca, neće falit vune”

През 2015 г. излиза и второто EP на групата – „Happy Machine”.

Заглавието е намек към импровизирания апарат за дестилиране на ракия. На самата обложка е представен планът за дестилация – в знак на протест срещу новите разпоредби на ЕС, изискващи разрешение дори за производство на алкохол в малък мащаб, предназначен за домашна употреба.

„No Escape (from Balkan)” е първият сингъл и разказва за „гастарбайтера”,

напуснал родината си в търсене на по-добър живот на запад. А текстовете за песните в албума са написани вследствие на събитията, които се развиха през последните две години преди публикуването му –  протестите в Gezi Park, процеса The Pirate Bay и европейската бежанска криза.

Our music is for free

You can download .mp3

Keep it playing on repeat

If you hate it – press delete”

 

Време е за „Pjesmice za djecu i odrasle” или на български преведено „Песни за деца и възрастни”.

Ovo himna je generacije

Živimo od sekiracije”

 

След тази „колекция” от парчета за малки и големи, навлизаме в „дълбоките води” с албума „#fakenews”. Той бе издаден малко преди началото на пандемията през 2020 г. и е вдъхновен от фалшивите новини. В него има гост изяви на Manu Chao, Earl Sixteen от Dreadzone, Toma Feterman от Soviet Suprem, мексиканската банда Los de Abajo и ексклузивна поява на Robby Megabyte – известен интернет робот.

If you put it like that

It ain’t so funny

Everybody here just

Running for the money”

Всеки човек на тази планета заслужава да посети поне едно шоу на Dubioza Kolektiv.

Музикантите дадоха тази възможност на феновете по време на карантината, благодарение на поредицата „Dubioza Kolektiv Quarantine Show”. Тя представлява 20-минутни онлайн концерти на живо.

 

И все пак, нищо не може да замени тръпката от това да си на първия ред в очакване на перце, палка или просто една усмивка от изпълнителите на сцената…

За щастие, бандата в момента е на турне из Европа, а към сетлиста им са добавени „Može li?” и „Bubrezi” – фокусът е към лошото влияние на прекомерната консумация на социални мрежи по време на локдауна. Двете парчета са част от тазгодишния албум на групата – „Agrikultura”.

Može li da Donald opet bude samo patak?

Može li dan da ne bude prekratak?

Može l’ da je na Balkanu svaki čovjek sit?

Može l’ ova pjesma da bude ljetni hit?”

 

Това са Dubioza Kolektiv – неофициалният говорител на младите хора на Босна и Херцеговина. Хората, които ни повтарят:

„Спрете да си губите времето за неща, които нямат значение!”

Звучи толкова добре, че най-добрият вариант е да ги послушаме и търпеливо да дочакаме следващото им шоу в България, за да изпълним мисията.

От Ния Андонова

 

Може да харесате също: