Метаморфоза на носталгията с Disney Channel

Сподели с приятели

С имагинерната ми машина на времето се връщам назад с десетина години. Прибирам се от натоварен ден в началното училище. Пускам телевизора, намирам Disney Channel. Въртят любими предавания – „Късмет, Чарли“, „Зик и Лутър“, „Джеси“, „Финиъс и Фърб“, „Остин и Али“. Все още са живи спомените от „Хана Монтана“, „Зак и Коди“, „Магьосниците от Уивърли плейс“, „Jonas Brothers“ и „High School Musical“. Филмите през уикенда, „Camp Rock“, „Лимонадената банда“ и „Teen Beach Movie“, завършват подобаващо седмицата.

Десет години по-късно остана само споменът

и носталгията, която музиката периодично събужда. Вече на 20 аз и поне още 1000 души се „разбиваме“ на песничките от сериалите на Disney Channel. Дисни партитата пълнят залите на клубовете. Воден от нуждата да изследвам корена за възникването на тренда, се гмуркам в шарения свят на носталгичните пориви на моето поколение.

Gen Z израсна с Disney Channel и персонажите от телевизора

Имаме история и задочни спомени с много от звездите, които бяха идоли. Когато родените в първите 5 години на XXI век навлизахме в тийнейджърството, слънцето над Disney Channel започна да залязва. След 2014 г. каналът губи над 80% от аудиторията си. Време беше да пораснем и да изпитаме пубертета от първа ръка с неговите върхове и низини.

Актьорите от програмата също последваха съдбата ни. Споделяме обща култура като деца на преходно време, която се опитваме да пренесем в настоящето. Търсим по-зряла, автентична същност.

Хана Монтана от family-friendly певица се еманципира до поп-рок сензацията Майли Сайръс, която не свени от провокацията. Зендая е една от най-успешните и търсени актриси в  Холивуд. Историята е подобна със Селена Гомес, Деми Ловато и Зак Ефрон, които надраснаха пространството на Disney Channel и се установиха в големия шоубизнес..

 

Gen Z принадлежи на носталгията. Израснали сме в бурно десетилетие и половина. В търсенето на стабилност се обръщаме към попкултурата на искейпизма – на нашето детство и на времена, в които не сме живели. Disney Channel оформи ранното ни културно възприятие и показваше тийнейджърския модел на взаимоотношенията, които все още не познавахме.

С носталгични представи за стабилност, дигитална предмодерност и усещане за винтидж възраждаме винила, CD-тата, лентовите сапунерки и малките дигитални фотоапарати. Документираме тези моменти със смартфона си.

Желаем скъпите спомени от миналото, до което сме се докоснали, или са останали в зуумърско-милениалско колективно несъзнавано. Но без да се откъсваме от средата и културните влияния на настоящето ни. Популярната ни култура е фюжън от винтидж контракултура и хиперпостмодерността на съвремието.

А Disney Channel е някъде по средата, където се намира и Gen Z

Със съзряването започнахме да оформяме същността си. Периодът съвпадна с COVID пандемията. Останали вкъщи, търсихме сигурност и подкрепа в смутните времена. Носталгията натрупа инерция. Намери изражение в нашето откриване на евъргрийн киното, литературата и музиката. Поне за малко се върнахме в детството и си припомнихме любимите предавания.

Който успя да усети нуждата от свидните спомени в съвремието ни, уцели в десетката. На когото му е хрумнало да използва музиката от сериалите на Disney Channel за клубно парти, е гениален маркетингов специалист.

Музиката докосва струната на носталгията в съзнанието – детската безгрижност, споделените с персонажите емоции и изградената невидима връзка с тях. Оттам насетне желанието да се разбия на Хана Монтана е логичното последствие.

Докато музиката гърми, невидимата връзка се събужда отново.

Комбинираме детски спомени с желание за експресия на културната ни принадлежност и идентичност. Добавяме влиянието на социалните мрежи, чрез които споделяме на света кои сме. Получаваме едни от най-дивите купони, на които сме били. Раздаването е на макс. Потапяме се в колективна носталгия, за да създадем нови истории. Малко по-зрели, но все още не напълно в света на възрастните.

Disney High School събитията са идеален пример как се дообогатява съществуваща култура. Нужно е споделено изживяване, доза искейпизъм, детска носталгия и спомени, за да върнат към живот The Best of Both Worlds.

 

Изкуството вълнува, защото идва от лични преживявания, които се свързват директно с човека. Да, сериалите на Disney Channel не са били най-високото ниво на изкуство – с cheesy и подходящи за цялото семейство тийнейджърски романтични сюжети. Но са повлияли на цяло поколение и са създали преживявания, които са ни белязали. Останали са част от култура ни.

Връщаме се повторно към живота и осъвременяваме нашата популярна култура. Отстояваме нещо, което е наше. За да разберете усещането, посетете събитието. Няма да съжалявате.

През новия сезон (от септември) се гмурнете в морето от носталгия и създайте нови изживявания с музиката, която е била неизменна част от любимите ни предавания преди 10 години.

От Волен Чилов

+ Бонус: Disney Channel плейлист:

https://open.spotify.com/playlist/3SeBmn1ANAIpp6yMLe1dvh

 

Може да харесате също: